Mina skor används ofta och inte sällan i fukt, och ibland blir lukten så hemsk att man undrar om kattfan misstagit mina väl tilltagna båtar för en kattlåda. Många gånger har jag helt sonika slängt skor för att de luktar så vidrigt att jag inte kan med att fortsätta använda dem.

Senast var det ett par ECCO där skinnet börjat släppa igenom fukt och det gjorde inte direkt susen för lukten. På frågan i shopen om garantin om vattentäthet fortfarande gällde dröjde svaret tills tjejen hade hunnit småsprinta ut i köket för att tvätta händerna och hämta andan …

Av en händelse hittade jag i samma veva en artikel om SmellWell. Det här är en smidig liten påse som läggs i skon och sägs ta bort lukten. Jodå, såna påståenden har man ju hört förut, om en uppsjö olika produkter som ibland haft viss effekt, men oftast antingen bara luktat kemikalier eller inte funkat knappt ens tillfälligt. Men det kan ju vara värt att testa innan skorna åker i soptunnan.

Företaget bakom SmellWell är svenskt och produkten är egenutvecklad. Förpackningen såg ut i princip som en liten godispåse med sitt färgglada yttre och de åkte ned i skorna efter en golfrunda i mest daggigt gräs och lite regn, så de hade en rejäl utmaning att ta sig an. De luktade lite som sköljmedel, men med aningen starkare parfymerad doft.

Intresset var väldigt stort i början och skorna kontrollerades flera gånger under kvällen, men sen glömde jag av det till en dag senare. Jag märkte inte att skorna torkade märkbart snabbare än om jag bara låtit dem stå. Ibland har jag försökt torka ur dem med tidningspapper i en kvart och sedan ställa dem på elementet upp och ned. Det går snabbt, men är oklart om det är så bra för skorna. Och lukten rår inget på.

När jag så kontrollerade skorna efter behandlingen låg de två SmellWell-påsarna kvar och såg ut precis som tidigare. Skorna var torra och när jag försiktigt (vis av erfarenhet) förde skorna mot näsan kände jag inget av den sura och äckliga stank som jag brukar drabbas av. Tvärtom luktade det fräscht och lite parfymerat utan för kraftig kemikaliedoft.

Även efter att skorna stått utan SmellWell-påsar en vecka luktade de bra, och det gjorde susen även för grovingången där skornas lukt annars sprider sig till andra skor och de kläder som hänger där. Efter ytterligare ett par golfrundor där jag missade att lägga i påsarna var lukten dock tillbaka, men ännu en SmellWell-behandling gjorde susen.

Enligt företaget har påsarna en hållbarhet på tre månader efter att man brutit plastförpackningen och om de blir lite hårda av kristaller efter några användningar kan man knäcka kristallerna och låta påsarna ligga fritt så att de ventileras med syre och blir fräscha igen. Förvaringen är lätt att lösa - bara flytta runt dem mellan dina olika skor.

Du kan köpa SmellWell i bland annat välsorterade golfshopar och sportaffärer, eller direkt på www.smellwell.se och de kostar bara 89 kr per par. Det måste sägas vara synnerligen prisvärt för att slippa whiplash-effekten när man rycker undan huvudet efter att ha fått näsan för nära ett par stinkande golfskor.

Länkar