Why guess when you can measure? Ja, varför ska man gå runt och tro att man är bra på något och dålig på något annat när det rent faktiskt kanske är tvärtom? För hur vet man egentligen vad man är bra på om man aldrig mäter det?

Nyligen lanserade statistikverktyget Anova är utvecklat av Thomas Petersson, med en egen proffskarriär bakom sig och nu bosatt i San Francisco. Han ville ha bättre koll på sitt spel och sneglade på PGA-tourens Shotlink-system med hundratals frivilliga som registrerar statistik för alla spelare. Det ger bland annat statistiken Strokes Gained (den kanske mest meningsfulla statistiken i golfvärlden), men hur gör man om man inte har PGA-tourens resurser?

Thomas satte sig helt sonika och lärde sig allt om hur det teoretiskt sett fungerar, och utvecklade sedan Anova. Här får man själv registrera resultaten från tee, hur långt man har kvar på inspelen, var de hamnar samt hur långa puttar man får. Med information om avstånd och läge kan Anova sedan leverera en så kallad Strokes Gained-analys (i 26 olika kategorier) samt hela 412 olika statistiska variabler.

Verktyget är upplagt för att vara snabbt och enkelt, och du kan koppla in din coach för att ni tillsammans ska se exakt vilka delar av ditt spel som behöver förbättras och vad du därför ska träna mest på.

För att bli bättre menar Thomas att det är tre saker man måste göra:

  1. Lista ut exakt vilken nuvarande nivå man har
  2. Identifiera hur bra spelarna är på den nivån man vill uppnå.
  3. Fundera ut hur man tar sig från punkt 1 till punkt 2.

Anova är Thomas lösning på alla de tre punkterna och den levereras som en webbaserad molntjänst som du prenumererar på för 19,99 eurp per månad eller 179 euro per år, och som introduktion ges 30 % rabatt till de första 200 användarna alt. till 30 april (först till kvarn). Du som vill prova, men är osäker på om det är värt pengarna kan registrera dig (inget kreditkort krävs) och prova gratis i en månad.

Länkar