Sedan jag av misstag råkade bli först i Europa med att provslå nya Apex Pro från Callaway har det kliat i fingrarna att få delge er mina intryck av den härligt sköna bollträffen och fina bollbanan som jag hade en blåsig höstdag i St Andrews. Men Callaway sade nej, det är hemligt än så länge och först nu kan jag alltså släppa på förlåten.

Anledningen till att det känts som en väldigt lång väntan är att det här är en klubba som faktiskt kommer att tilltala många bättre spelare. Utseendemässigt såväl som prestandamässigt.

Som ni kunde läsa i artikeln om Callaway Apex är det mycket snack om att namnet Apex är för "heligt" för att befläckas av något mindre än ett sylvasst blad. Och det kan ni ju direkt se att något blad är det inte.

Istället är det en smidd järnklubba som försetts med olika tilläggsmaterial, vilket sammantaget ger en klubba för bättre spelare, men som ingen vanlig golfspelare behöver vara rädd för att lägga i bagen.

Apex Pro har naturligtvis mycket gemensamt med vanliga Apex, men är smidd i ett stycke 1020-stål. Liksom vanliga Apex har den dock inserts av det mycket tunga ämnet wolfram (som kallas tungsten i annonserna) i sulorna för att ge en högre utgångsvinkel och mer förlåtande egenskaper från järntvåan ned till järnfemman (ja, ni läste rätt, man kommer att erbjuda en järntvåa).

En vibrationsdämpande polymer-insert bidrar till att minska oönskade vibrationer, men denna är betydligt mindre i Pro-versionen än vanliga Apex. Träffytan har Callaways bredare grooves som sägs tilltala bättre spelare genom att ge högre utgångsvinkel och mindre(!) spinn från ruffen.

Utseendemässigt har Pro-versionen en mer kompakt form, mindre offset och smalare topplinje. Den extremt tunna träffytan kommer i sig att ge mer längd än tidigare järnklubbor, även om det sannolikt inte handlar om extrema siffror som t.ex. SpeedBlade från TaylorMade.

Som standard kan Pro-versionen fås med KBS Tours nya Tour-V, ett skaft som ger medelhög utgångsvinkel och lågt spinntal, något som också detta tilltalar proffs och bättre spelare. För den som till äventyrs vill ha grafitskaft kan man få dem med UST Recoil.

Priset på Apex Pro lär hamna någonstans norr om 10 000 kronor med stålskaft, och förhoppningsvis kan man lägga vantarna på dem redan i januari och alltså hinna tweaka dem så att de är redo när säsongen kommer igång här hemma.

Eftersom jag bara hann slå ett drygt tjugotal slag på rangen är det svårt att säga något om hur de presterar på bana, men känslan var hur skön som helst och både bollträffen och bollbanan påminde mycket om de S55 som jag testat en tid. Med lite tur kan jag få lägga vantarna på några Apex Pro och testa även dessa inom en inte alltför avlägsen framtid. Under tiden kan ni bläddra i bildgalleriet ovan.

Länkar