Golfvaruhuskedjan Edwin Watts i USA har lanserat sitt ARC-system, Advanced Robot Certified, där man testat 18 olika drivers i fem olika kategorier med resultat fördelat på var träffen sitter på träffytan. ARC-systemet är en robottestning av klubborna, helt oberoende och därför sannolikt mer tillförlitligt än tillverkarnas egna skryt om bland annat höga bollhastigheter över hela träffytan och höga utgångsvinklar.

Hur fungerar då ARC-systemet? Svaret är att det visar de tre bäst presterande klubborna i olika kategorier, som sedan delats upp ytterligare efter hur spelaren (roboten) träffar bollen. Träffar du mest på tån har RBZ högst bollhastighet medan RBZ Stage 2 gav minst spridning. Träffar du tunt har Ping Anser högst bollhastighet på låga träffar medan de av oss som råkar träffa mitt i ska ha Cleveland Classic eller TaylorMade R1.

En av de klubbor som vi testat, och gillade skarpt, har också hamnat högt upp på listorna. Det är Wilsons D-100, en klubba som inte marknadsförs alls lika hårt som TaylorMade, Callaway och Cobras drivers, men ändå syns högt upp i flera kategorier. Ännu ett tecken på att de oberoende resultaten inte viktats efter en marknadsföringsbudget. Än mer intressant för vanliga dödliga som ofta har för mycket spinn är att Clevelands Classic XL Custom hade lägst spin både vid träffar i sweet spot och över hela träffytan.

För oss som inte kan besöka Edwin Watts går det att tjuvkika på resultatet på www.edwinwattsgolf.com/ARC. Om du är ute efter en ny driver och vill veta ungefär var du ska börja är det här ett bra sätt att plocka ut två eller tre klubbor som du kan prova. Börja med att bestämma vad som är viktigast för dig och fundera sedan på var ungefär du brukar träffa bollen och välj sedan någon av de klubbor som får bra betyg där.

Länkar