Babota är en sån där enkel idé som blir genialisk först när man provar och upptäcker hur bra den är. En genväg till det perfekta ljudet, så att säga. Jag har själv provat några av tejperna och det är en riktig aha-upplevelse. Man känner direkt en förändring utan att bli tvingad in i rätt position. Bara en försiktig påminnelse via hudens mekanoreceptorer när man gör fel.

Det är egentligen ingen "rocket science". Det är en strukturtejp som i olika former och elasticiteter klistras på din kropp – ryggen, armen, handleden, etc. Du har sett alla möjliga idrottare varit tejpade, bland annat Michelle Wie på damtouren och många andra. Det här är samma fast annorlunda.

Som så många gånger ligger inte det genialiska i den första idén utan hur man tillämpar den. När Erik Blomqvist, mannen bakom både Babota och den hyllade golfinstruktionsmodellen Balance Golf, pluggade kinesiologi fick han en idé från oväntat håll.

Brad, universitetets fystränare hade brutit nyckelbenet och för att det skulle läka rätt och inte göra ont hade han satt vanlig sporttejp, sån som man länge tejpat fingrar och fötter med, mellan skuldrorna och såg sådär härligt stolt som man gör när man får en bra hållning.

Erik tänkte att den hållningen skulle vara bra för golfsvingen och tejpade sig själv, gick ned till rangen och skulle slå bollar. Där kom kruxet – den vanliga sporttejpen var inte flexibel alls och när han svingade höll han på att bli av med all hud på ryggen. Som smålänning, och med släkt som jobbat i branschen, lät han sig dock inte nedslås utan jobbade vidare på att ta fram en tejp med rätt flexibilitet, något som inte fanns på marknaden.

Snabbspola fram några år och så har Erik fått fram inte bara en tejp med rätt flexibilitet, med hjälp av en framstående ortoped har han också identifierat flera nyckelområden för tejpen samt hur den ska appliceras för att ge en direkt feedback via hudens mekanoreceptorer.

I dagsläget finns tejper för tappad handledsposition, skopning, sen handrelease, tidig handrelease, felaktig underarmsrotation, armböjning baksving, armböjning framsving, framskjuten axel, kupad nacke, fel underarmsrotation, tennisarmbåge, dålig hållning i nacke, rygg, axlar och ländrygg samt stukad fotled.

För att få rätt tejp – och få den rätt tejpad – kan du efter att via din instruktör identifierat felet och lösningen, beställa tejp direkt via Babotas app, där du får instruktioner både i form av bilder och filmer. När du lärt dig tejpa är det enkelt och smidigt.

Det är inte heller bara golfare som har glädje av Babotas tejp, utöver företagshälsovård och annan vårdpersonal används tejpen också av skyttar, dansare, hockeyspelare och många fler. Om du vill prova Babota kan du hitta en återförsäljare på Babota.se

Länkar