Jag hade förmånen att få prova Odysseys nya O-Works 2017-putters med den nya Microhinge-inserten i höstas och det var intressant att se i slow motion hur tidigt bollen började rulla efter träffen. Det syns lite dåligt på Youtube-klippet ovan, men i bildgalleriet ser ni hur logon är kvar uppe på bollen när den först glider iväg, men sedan börjar rulla redan vid vänsterfoten. Och det är ingen liten fjösputt utan ett rejält tillslag.

Microhinge-tekniken i sig består av två delar. En platta i rostfritt stål och ett mjukt elastomerskikt. Plattan har så kallade "microhinges" som är avsedda att böjas och sedan rätas ut i träffen och därmed ge bollen lite toppspinn för att bollen ska rulla tidigare och därmed bli mindre känslig för ojämnheter i ytan. Odysseys egna robottester visar att Microhinge-tekniken ger nästan dubbelt så mycket som deras Fusion RX-insert.

Elastomerskiktet i sig står för en stor del av ljudet och känslan. Det här är en plast som är mjukare än skalet på de flesta tourbollar, och det märks verkligen när man puttar. Den sköna känslan bidrar mycket till att ge en bra feedback och därmed känsla för längden när man puttat in sig lite.

Enligt Odyssey är det här en teknik som vi vanliga dödliga kan ha stor nytta av eftersom många av oss inte har en puttrörelse som i sig ger toppspinn. Proffsen gör redan det här med sin teknik medan vi andra nu med Microhinges kan få hjälp att uppnå samma effekt.

Utöver inserten har Odyssey också försett nya O-Works 2017 med ett nytt sikthjälpmedel som man kallar Versa-T. Här kombineras fördelarna i den vanliga svart-vita Versa-designen med siktlinjer i form av ett stort T, vilket gör det mycket enkelt att se hur man har träffytan riktad och därmed också enkelt att starta bollen på rätt linje.

Hela elva modeller av O-Works 2017 finns tillgängliga, fem bladputters (#1, #1 Tank, #1 Wide, #2 och #9) och sex mallet-modeller (#7, #7 Tank, R-Line, R-Line CS, V-Line Fang CH och 2-Ball).

Tank-tekniken i #1 Tank och #7 Tank är utmärkt för dig som behöver lite mer stabilitet och har både motbalans och tyngre huvud och skaft för att motverka handjuck och ge dig mer konsekventa resultat.

Du kan välja på lite olika grepp. Det jag provade var ett av de sköna Superstroke som erbjuds som standard (Superstroke Slim 2.0 med Counter Core Technology, Superstroke Pistol GT Tour med Counter Core Technology och Superstroke Tank).

17 februari kan du själv lägga vantarna på en Odyssey O-Works 2017-putter och du får hosta upp 2199 kronor. Vill du ha 2-Ball får du lägga på ett par hundralappar.

Länkar