Callaways Apex-järn var en riktig succé. En järnklubba med ett skönt utseende kombinerat med massiv längd så att även vi vanliga dödliga kunde lägga dem i bagen utan att offra slag. När Callaway nu släpper nya Apex 19 och Apex Pro 19 så är det mer av samma sak. Snygga. Långa. Sköna. Om du, liksom jag, har goda minnen av True Tempers gamla Sensicore-skaft har nya Apex-järnen också en god nyhet.

Nya Apex 19 och Apex Pro 19 skiljer sig inte jättemycket från sina föregångare till utseendet, men tekniskt sett finns nu ytterligare kraft under huven. Det smidda huvudet i 1025 kolstål har nu för första gången kombinerats med det Callaway kallar urethane microspheres. Den mjuka känslan i det smidda huvudet får därmed hjälp av de små mikrosfärerna som absorberar oönskade vibrationer i träffen utan att offra bollhastighet.

Träffytan i de långa järnen och mellanjärnen har Callaways 360 Face Cup. Det här är en teknik som ger en trampolineffekt och därmed högre bollhastighet med mer konsekventa resultat oavsett om du träffar mitt i sweetspot eller lite längre ut. De korta järnklubborna har Callaways VFT Face, vilken utlovar bättre spinnkontroll så att du kan vara mer aggressiv med dina scoring-klubbor.

Vidare har Callaway använt sin avancerade MIM-teknik (Metal In Metal) för att med hjälp av volframviktning ge varje huvud en individuellt och optimalt placerad tyngdpunkt utan att kompromissa med trampolineffekten. Detta ger maximal optimering av utgångsvinkel, bollflykt och kontroll genom hela setet.

Callaways nya Apex 19 har också försetts med det nya True Temper Elevate 95-skaftet. Här finns just den vibrationsdämpande teknik som jag minns från gamla Sensicore, vilket gör att man kan få en känsla av grafit utan att offra den stabilitet som stålskaft ger. Tillsammans med huvudets konstruktion gör detta att känslan och ljudet i de här klubborna sannolikt är smörigare än någonsin.

För den som vill ha ännu fräckare grejer finns också Apex Pro 19. Här får du en rakare framkant, högre tå och en tunnare topplinje. Det här är utmärkt för elitspelare som tränar mindre och vill ha lite mer hjälp utan att kompromissa med utseendet på järnklubborna.

Callaway menar att ”Apex Pro är en smidd järnklubba med design och prestanda i tourklassen samt avancerad teknik för högre bollhastighet och mer längd”.

Både Apex 19 och Apex Pro 19 kommer ut till försäljning den 25 januari. Du får betala 11999 kronor för ett set Apez 19 och lägga på ytterligare två tusenlappar för Apex Pro 19.

Apex 19 även som hybrid
Till Apex 19-serien hör också en hybrid, och för första gången har Callaway nu lyckats pressa in sin Jailbreak-teknik i en hybrid med en form och design som gör att den sannolikt tilltalar lite bättre spelare. Detta är de två stålstänger som håller ihop toppen och sulan, vilket gör att all flex koncentreras till träffytan och ger högre bollhastighet och mer längd.

Här finns också en Forged Face Cup-träffyta tillverkad i Carpenter 455-stål och även denna är avsedd att ge högre bollhastighet över hela träffytan. Apex 19 ska ha en hybrids alla fördelar samtidigt som den har spinnegenskaper och kontrollerad bollflykt som ett långt järn, vilket lär passa bättre spelare och proffs som hand i handsken.

Finishen är skönt mörk PVD och skaftet ett True Temper Catalyst. Tillgängliga loft är 2H (18°), 3H (20°), 4H (22°) och 5H (24°) där 3H och 4H även finns för vänsterspelare. Även hybriden kommer 25 januari och priset är 2899 kronor.

Länkar