Vi som provat lite olika klubbor och skaft genom åren vet hur stor skillnad rätt kombination av skaft och huvud kan göra för resultatet. Men det är inte alltid helt enkelt att hitta rätt skaft i den veritabla djungel som finns där ute. När det blev möjlighet att skruva på olika skaft på ett huvud för några år sedan underlättades processen – främst för shopar och utprovare som inte behövde ha med en gaziljon drivers för att få ihop alla kombinationer.

Nu kommer nästa steg. Genom att sätta en liten enhet – sannolikt försedd med accelerometer och annat spännande – i greppänden och låta spelaren slå några slag kan utprovaren med hjälp av appen Callaway Fits se vilka standardslag som passar för spelarens rörelse samt vilka eventuella eftermarknadsskaft som kan vara bra.

Själva enheten är inget avancerat – eller ens nytt – såna där grejer har funnits länge och använts bland annat som "fattigmans launch monitor", men appen som använder data från enheten för att sortera fram skaft som passar rörelsen är ny - och smart!

Jag hade förmånen att få prova Callaway Fits igår vid en demodag som Callaway Golf hade på Halmstad Golfklubb och det var mycket intressant. Om än kanske inte helt billigt trots att själva demonstrationen var gratis.

Jag är lite till åren kommen och har bara cirka 100 mph i svinghastighet, men Callaway Fits-appen föreslog ett True Temper Elevate 95 stiff för mina järn – och det är just det skaftet jag trivs så bra med i de Apex 19-järn jag testar just nu. Däremot var jag skeptisk till eftermarknadsförslagen där bl.a. Project X 6.5 och True Temper Dynamic Gold X100 är med. Förvisso har jag klubbor med båda dessa skaft i garaget, men det är tunga saker som man får veva på bra med för att ha glädje av.

När det gäller drivern så slog jag Callaways fantastiska Epic Flash (läs Kittads test här) och fick förslag på det MCA Tensei Blue 65 i AV-serien och X-stiff som jag redan spelat en hel del med och trivs väldigt bra med. Här blev det dock lite småjobbigt när eftermarknadsförslagen dök upp.

Först på listan fanns det klassiska superskaftet Tour AD DI-6 som med sin vit-orange färg fullkomligen lyser "talang" (eller wannabe) när man ser någon rycka upp en sån klubba ur bagen. Det är dock inte direkt billigt.

Inte heller det toppskaft jag slog en del slag med och föll pladask för, Fujikura Pro 2.0 7X Tour Spec, är något för den tunna plånboken, men de kunder som väljer en driver som kostar nästan sextusen i grundutförande kanske ändå inte oroar sig för att hala upp ett par tusen till för ett så skönt skaft.

Vi får se vad det blir i min bag. Men en sak är säker – för utprovare gör Callaway Fits stor skillnad. Och för dig som kund blir det snabbare och enklare att hitta rätt skaft på en demodag eller en bokad utprovning.

Lycka till!

Länkar