Jag fick ge bort mina gamla Jaws-wedgar som Callaway lanserade för nu ganska många år sedan. Inte för att de inte var sköna och inte för att de inte var bra. Utan för att de högg bollen så våldsamt att man kunde se hur skalet sprutade som konfetti när bollen flög iväg och sedan fick man nästan hoppa för att inte bli träffad av bollen när den kom tillbaka.

Legendariske wedge-experten Roger Cleveland har nu tagit fram en ny serie wedgar med riktig bite. Jaws Mack Daddy 5-wedgarna har en ny, innovativ och vass groove-konfiguration som samverkar med egenutvecklad så kallad Groove-in-Groove Technology som ska ge överlägsen backspinn och exakt kontroll.

Exakt hur det är med den saken är oklart. Jag har förvisso provat nya MD5, men bara en 52-gradare och den är visserligen riktigt snygg (se bilderna ovan) och dessutom skön, men jag är inte säker på att den spinner så våldsamt mycket. Å andra sidan vill jag ju bara ha drop and stop (som det brukar heta) och det har den här wedgen levererat med råge på en resa till Spanien. Inom kort hoppas jag få testa en mer högloftad wedge så jag kan försöka slå riktiga spinners.

Tekniskt sett skiljer sig nya Jaws MD5-grooves rejält från föregångaren MD4. Sidorna, kanterna och vinklarna på varje groove är utfräst i träffytan med extrem precision för att ge Callaways vassaste kanter och tajtaste toleranser någonsin.

Här finns också Callaways revolutionerande Groove-in-Groove Technology där en fräst så kallad ’Micro-Positive’-struktur finns mellan träffytans grooves. Tillsammans med nya och mer aggressiva JAWS-grooves hugger det här tag i skalet mer effektivt för att ge betydligt mer backspinn på olika slag.

Utseendemässigt är nya MD5 också ett steg i rätt riktning. Från traditionella wedge-former på mer högloftade huvuden har de mer lågloftade wedgarna former som gör dem till en mer naturlig övergång från järnklubborna. Det mjuka 8620 kolstålet ger maximal känsla och finish-alternativen är Platinum Chrome och den mörka Tour Grey som jag har på min 52-gradare. Mycket snyggt och reflexfritt – inte så dumt i den stekande solen i Spanien.

Med en uppsjö olika alternativ för loft, bounce och sulslipning finns garanterat en wedge som passar för ditt spel. Du kan välja en MD5 med allt från mer pitching wedge-liknande 46-gradare till läskigt loftade 64-gradare för de där riktiga lobbslagen.

Standardgreppet är det sköna Lamkin UTX och standarskaftet True Temper Tour Issue 115 (finns även med Project X Catalyst 80-grafitskaft). Dammodellerna har Lamkin Comfort-grepp och UST Recoil-grafitskaft.

Från 20 september kan du släntra in i shopen och köpa en av Callaways nya Jaws MD5-wedgar. Du får hosta upp 1899 kronor per styck – och det är det värt!

Länkar