Cobra lanserade sin nya AMP CELL driver under PGA-mässan i Orlando. Även denna gång ligger träffytan diagonalt från lågt vid hälen till högt på tån. Enligt Cobras undersökningar är det nämligen på den linjen som de vanligaste felträffarna ligger. På så sätt blir klubban än mer förlåtande än andra modeller. Den 12 % större träffytan ger en högre bollhastighet jämfört med tidigare även vid träffar långt från mitten.

AMP CELL går att justera med hjälp av Cobras system MyFly. På vanligt manér så lossar man klubbhuvudet med en momentnyckel och vrider den till önskat läge och skruvar fast den igen. Loftet ändras i hela steg från 8,5º till 11.5º. För 9,5º och 10,5º kan man även stänga bladet något för att enklare slå draw. Dammodellen går från 11,5º - 14,5º med draw-möjlighet på 12,5º och 13,5º.

Klubban har även något som som Cobra kallar för Smartpad (den svarta delen på undersidan av klubbhuvudet). Smartpad gör att klubbhuvudet alltid är square vid adressering oavsett inställning, men samtidigt ska Smartpad göra det enkelt att öppna och stänga klubban vid adresseringen. Detta är alltså ingen inställning man gör utan en utformning av klubban som underlättar för spelaren att själv göra det.

Klubbhuvudet är 460 cc och kommer med vita Fujikura Fuel-skaft i fyra flex: L - 55 g, R - 57 g, S - 60 g, X - 63 g. Grepp från Lamkin som matchar den valda färgen.

Cobra har trots sitt poppiga yttre inte glömt sin största kundgrupp -  den lite äldre medelgolfaren. Så förutom standardmodellen släpper de även en modell med offset. Denna modell saknar inställningsmöjligheter och färgval. Herrmodellen kommer istället enbart i rött med ett fast loft på 10,5º eller 11,5º och dammodellen i turkost med 13,5º. Båda är uppsatta för draw. Offset-modellen är å andra sidan 500 kronor billigare.

PRO-modellen har ett något mindre klubbhuvudet, 440 cc. Det är fortfarande sex inställningar som gäller, men här kan man justera loftet från 7,5º till 10,5º och för 8,5º och 9,5º går det att öppna klubbladet för fade. Tvärtom mot standardmodellen alltså.

Hela AMP CELL-familjen komplett med fairwayklubbor och hybrider kommer att finnas tillgänglig i butik från den åttonde februari. Offsetmodellen kommer att kosta 2 495 kronor, standardmodelln 2 995 kronor och PRO-modellen går loss på 3 995 kronor.

Cobra AMP CELL är en riktigt snygg driver. Den klassiska formen störs inte av diverse rattar och tyngder. Det är kul att det finns några olika färger att välja på, även om damernas valmöjligheter känns som något ur Hello Kitty-katalogen. Däremot tycker jag att det är modigt av Cobra att inte släppa en svart fegisvariant. För det är inte direkt några neutrala färger man har att välja på. Personligen så går den blå varianten bort, med de övriga skulle nog kunna hitta ett hem i min bag faktiskt. 

Däremot är det lite dåligt med inställningsmöjligheter. Att ingen av modellerna går att båda öppna eller stänga känns lite snålt. Drivers i samma prisklass som till exempel Taylormade Rocketballz Stage 2Callaway X Hot och Nike VR_S Covert erbjuder alla långt fler möjligheter att påverka bollbanan. Och vi vet ju alla att dåliga slag beror på utrustningen och inte på svingen så lite fler inställningar förutom att ändra loft tycker jag nog att man kan förvänta sig av en premiumdriver 2013.

Länkar