När ett varumärke ska utveckla en ny driver finns det egentligen bara en målbild: den ska gå längre och rakare. När de istället ska utveckla en ny järnklubba är det inte lika enkelt. En del golfare vill ha mer längd även i sina järnklubbor, några vill att de ska vara förlåtande och andra vill att de ska kunna forma slagen med klubborna eller att de ska ha en mjuk känsla i bollträffen.

Längd och förlåtande egenskaper kommer främst från geometrin på klubban, medan formbarhet och känsla främst kommer från material och tillverkningsmetod. Grovt förenklat kan vi säga att en gjuten klubba med mer avancerad cavity back-form kan ge mer trampolineffekt och är mer förlåtande än en bladformad smidd klubba. En smidd klubba har å andra sidan en mjukare känsla och mer massa bakom sweet spot vilket gör det lättare att forma slagen. Hittills har golfaren alltså fått välja mellan längd/förlåtande och känsla/formbarhet, mellan gjuten cavity back och smidd bladklubba. Nu ändras det.

Ny och vacker klubba – tillverkad på ett helt nytt sätt!
För när Cobra nu presenterar sin nya KING Tour MIM är det inte bara en ny och vacker klubba, det är framförallt ett helt nytt sätt att tillverka en golfklubba. MIM står för Metal Injection Molding och nu ska vi bli lite tekniska och förklara varför MIM är en revolution inom tillverkning av golfklubbor. Låt oss börja med att beskriva hur man gjuter och smider en klubba.

När du gjuter en golfklubba hettar du upp stålet så mycket att det blir flytande, och häller sedan den flytande metallen i en gjutform. Tyngdkraften gör att formen fylls med metall, och precis som när du låter vatten stelna i en form för iskuber finns det risk för lite ojämnheter. Fördelen med att gjuta klubbor är främst att det går att göra avancerade former med cavity back som gör klubban förlåtande, men det är också ett snabbt produktionssätt som gör gjutna klubbor billigare. Nackdelen är att de kan upplevas som stumma och därför förses de ofta med en smidd träffyta som har mer känsla.

När du istället smider fram en golfklubba så hettar du upp metallen så att den blir formbar, och sedan hamrar du fram rätt form. Genom att heta upp, hamra och kyla av i flera steg kan du skapa en struktur i metallen som dämpar vibrationer och som gör att klubban känns mjuk trots att det är hårt stål. Den stora fördelen med en smidd klubba är alltså känslan, nackdelen är att det är en tidskrävande process som ökar priset och att det i princip bara går att smida en bladliknande form på klubban.

Högteknologisk gjutningsmetod
MIM, som alltså står för Metal Injecton Molding, är också en form av gjutning, men istället för att göra metallen flytande så mals stålet ner till ett fint mjöl som blandas med ett vax. Denna pasta har en konsistens ungefär som tandkräm, och sprutas under extremt högt tryck in i en gjutform. Det högra trycket gör att det går att gjuta väldigt fina detaljer som inte kräver någon efterbearbetning, men framförallt gör det att materialet fördelar sig jämnare över hela klubban. När den här blandningen fått stelna i gjutformen är den lika skör som ett sandslott, men då förs den in i en ugn som i några steg hettar upp metallen till 1 340° C. Vid uppvärmningen smälter vaxet och rinner bort samtidigt som metallpulvret binds samman. Det spännande nu är att det efter att vaxet har försvunnit har bildats mikroskopiskt små håligheter i stålet och denna struktur är utmärkt på att dämpa vibrationer. Upplevelsen är en extremt mjuk bollträff som inte ens smidda klubbor kan ge dig.

Så ska vi sammanfatta MIM så är det en tillverkningsmetod som ger en vibrationsdämpande struktur i stålet, det höga trycket under gjutningen ökar precisionen så att skillnaderna mellan olika gjutningar blir minimala, och till slut så går det att gjuta avancerade former med fina detaljer för att göra klubborna mer förlåtande. På ren svenska blir det: Förlåtande klubbor med en sjukt mjuk känsla, och där varje klubba är likadan som en annan.

Inte bara MIM
Även om MIM är den stora revolutionen, så finns det en hel del annat att säga om Cobra KING Tour MIM. Det är ett kompakt klubbhuvud med cavity back som gör att vikt kan flyttas till tå och sulan för att göra klubban förlåtande och ge en hög och fin bollbana. För att göra klubborna än mer förlåtande har de långa järnklubborna (3–7) försetts med en extra tungstensvikt i tån. Loften är förhållandevis traditionella, som referens har järnsjuan 33°  och PW 45° loft. En TPU-platta bakom träffytan tar bort ytterligare vibrationer och gör ljudet lite mjukare.

Målgruppen för Cobra KING Tour MIM är helt klart den bättre spelaren. Det kompakta klubbhuvudet kräver en hyfsad bollträff, så från scratch till 12–15 i handicap funkar. Eftersom klubborna inte är gjorda för att ge extra längd, fokus ligger mer på rätt längd i varje slag och en skön känsla, så ska du snarare välja Cobra KING Forged TEC om du vill ha extra längd. Det här är ett precisionsinstrument.

Höger idag – vänster i vår
Cobra KING Tour MIM har som standard KBS $-Taper Lite stålskaft, men självklart finns det andra skaft på custom och vi gissar flera är nyfikna på att testa dem med ett premium grafitskaft som Project-X Catalyst. Inte minst efter Bryson DeChambeaus framgångar med grafitskaft i sina järnklubbor. Som standard sitter det Lamkin Crosslinegrepp med Cobra Connect-sensorer, men även här finns det flera andra val på custom. Priset för sex klubbor, 5–PW, är 10 999 kr. I serien finns även 3–4 och GW att komplettera med. När klubborna släpps till försäljning 30 oktober finns de bara för högerspelare, men i vår kommer de även för vänsterspelare.

Länkar