Idén med lika långa järnklubbor är långtifrån ny, men fick stor uppmärksamhet i samband med att "golfprofessorn" Bryson DeChambeu tog steget in på världens största scen dels med sitt deltagande i US Masters som amatör och sedan genom att bli proffs och på några månader spela sig till ett PGA-tourkort inför kommande säsong.

Cobra släpper nu två järnset med klubbor som är lika långa (och väger lika mycket) som en vanlig järnsjua. King F7 samt ett smitt set som DeChambeu spelar med, King Forged (båda finns även med normala längder/vikter). Jag såg dem på SGLF-mässan igår och de ser bra ut, men det känns lite läskigt med en så lång wedge och en så kort järnfemma.

Bengt Samuelsson, fitter /utrustningsexpert på Alec's Golf, har provat dem och upplevde att det var ovant i början, med en del duffade slag innan han hittade idén att verkligen fokusera på att slå dem som järnsjuor, oavsett vilken klubba han hade i handen.

Som väntat gick de korta järnen lite längre medan de långa järnen gick lite kortare. Fördelen är att man kan ha samma uppställning, samma bollposition och samma sving med alla järnklubbor. Det ska ge bättre bollträff och därmed bättre resultat.

Cobra tror själva att det ska vara något som tilltalar nybörjare. Den enkla tanken att ha en sving för alla järn är dock något som också tilltalar bättre spelare och även om det känns som en liten fluga just nu så kan det här mycket väl bli något som slår igenom. I alla fall betydligt mer än de Tommy Armour EQL som jag själv hade i början på 90-talet.

Specifikationer
KING F7 bygger på den populära KING F6-modellen och har försetts med COBRA:s patenterade TECFLO-teknik samt en tunn PWRSHELL-träffyta och sulkonstruktion som ger större sweet zone för längd, precision och förlåtande egenskaper. CNC-frästa grooves ger maximal spinn och kontrollerad bollbana genom hela setet. De långa järnen är helt ihåliga och har en låg tyngdpunkt för hög utgångsvinkel medan mellanjärnen är halft ihåliga för mer precision och de korta järnen är traditionella cavity backs där träffytans grooves är som på en wedge.

KING F7 One finns kostar 6000 kronor (sex klubbor) med stålskaft. De säljs liksom vanliga King F7 även med grafitskaft och de vanliga F7 kan också fås i ett combo set med tillhörande hybrider. F7 finns även i en damvariant med samma innovativa teknik, men med lite andra färger.

Du som vill spela likadana klubbor som Bryson DeChambeau väljer i stället KING Forged One Length, som smitts i en femstegsprocess för oöverträffad känsla. Träffytan är CNC-fräst och har grooves som ger maximal backspinn och kontroll. Volframvikter ned till sjuan ger lägre och mer centrerad tyngdpunkt medan en TPU-insert ned till åttan dämpar vibrationer. KING Forged One finns endast för högerspelare och med stålskaft (stiff och regular) och kan köpas från järnfyra till gapwedge. 12000 för alla järnen, 9000 om du nöjer dig med järnfem till PW. Vill du också köpa One Length-wedgar finns de med 56 och 60 grader loft och kostar 1400 kronor styck.

Länkar