Gamla Steelhead X-14 var järnklubbor som gjorde Callaway till ett givet namn på den tiden då spelförbättrande klubbor inte hade kommit särskilt långt. Den hjälp som fanns att få i form av enorma skyfflar kostade i en visuell känsla som var rätt trist. Men både X-14 och främst X-14 Pro var klubbor som man faktiskt kunde tänka sig stoppa i bagen och när man väl lagt dem där ville man aldrig släppa dem ifrån sig. Faktiskt har jag en bekant som spelade med sina tills för bara ett par år sedan.

Nu har Callaway givit nästa iteration i den framgångsrika XR-serien tillnamnet Steelhead. Det här är järnklubbor som påminner om gamla Steelhead X-14 både visuellt och i form av enorm spelbarhet. Som kompanjoner till järnklubborna kommer även en serie XR Steelhead-hybrider med finjusterad design och bättre egenskaper.

Med en helt ny generation av 360 Face Cup-teknik på järnklubborna kan kanterna på den ultratunna träffytan bidra till en trampolineffekt som nu är så stor att den nått gränsen för vad som är tillåtet. Och då är den gränsen framtagen för drivers, vilket ger en indikation om hur tunn träffytan är. Det här ger större energiöverföring för högre bollhastighet och därmed mer längd. Främst märks detta på träffar strax utanför sweetspot, vilket i sin tur ger dig mer konsekventa längder så att du oftare ska kunna välja rätt klubba.

Du får extra hjälp genom en omfördelning av vikten som möjliggjorts av den genomborrade hosel-designen. Detta ger större motstånd mot vridning vid orena träffar och en progressivt strategisk placerad tyngdpunkt i långa järn, mellanjärn och korta järn. Det här ger högre launch och mer längd med långa järn medan de korta järnen ger dig mer kontroll och pricksäkerhet.

Inuti klubbhuvudet finns massor av teknik som bland annat ger bättre känsla och ljud via ett nytt stål- och polyuretanskikt lågt i huvudet, bakom den nedre delen av träffytan. Det här absorberar både oönskade vibrationer och ger bra känsla och ljud i träffen samt sänker tyngdpunkten för högre bollhastighet och utgångsvinkel – och mer längd.

Nya XR Steelhead kommer till shopen 2 september och har som standard True Tempers utmärkta XP 95 Stepless-skaft och Callaway Universal-grepp. Sju klubbor kostar rimliga 6999 kronor. Om du hostar upp en tusenlapp till kan du få dem med Matrix F15-grafitskaft. Callaway erbjuder naturligtvis också en uppsjö av olika skaft och grepp för dig som vill ha något annat än standard. Tillgängliga klubbor är 3–PW, AW, SW och LW (för både herrar och damer samt för höger- och vänsterspelare)

Hybrider också
Som komplettering till Steelhead XR-järnklubborna kommer även nya Steelhead XR-hybrider. Här handlar det om en vidareutveckling av designen från XR-hybriderna, med ett längre huvud från häl till tå samt bredare från framkant till bakkant. Större profil ger mer självförtroende och tyngdpunkten är så lågt och långt bak att Steelhead XR-hybriderna blir mycket lättspelade.

Träffytan på Steelhead XR-hybriderna är också större och har den nya generationen av Hyper Speed Face Cup-tekniken där även kanterna kan bidra till trampolineffekten, vilket ger högre bollhastighet över hela träffytan och därmed också mer längd. Ytterligare längd får du med högre klubbhastighet, och detta uppnås bland annat med Callaways Speed Step-teknik där luftflödet finjusterats så att huvudet rör sig snabbare och mer stabilt genom luften.

Callaways Steelhead XR-hybrider finns i varianterna 3H (19°), 4H (22°), 5H (25°) och 6H (28°) för höger- och vänsterspelare. Damer som spelar från vänster får nöja sig med 4H-6H. Även hybriderna kommer 2 september och kostar 2299 med Matrix F15-grafitskaft och Callaway Universal-grepp som standard. Naturligtvis kan du även här välja på ett stort antal andra skaft och grepp om du så vill.

Länkar