En driver för tusen dollar. Ett järnset för 3000 dollar. Tror du att jag skojar? Nix. Tvärtom. Både jag och Titleist är allvarliga och de priserna är heller inget som kommer att avskräcka de riktiga Titleist-fanatikerna som gärna öppnar plånboken lite extra för specialprodukter.

PXG, som vi nämnt tidigare, har redan börjat sälja high end-produkter till höga priser och motiverar det med att det lagts enorma pengar på forskning och utveckling. Och även om det inte sägs rakt ut så finns det också en lockelse med höga priser för de som råkar ha lite pengar.

Titleists Concept-produkter handlar om att tänka lite "outside the box", som det heter och glömma alla begränsningar för att i stället försöka använda alla till buds stående medel för att ta fram klubbor som verkligen utgör ett verkligt sjumilakliv framåt i stället för de pyttesteg som olika generationer av klubbor normalt är.

Har man lyckats? Ingen aning, det är ju inte så att de skickat över några testklubbor direkt. Och det är troligen inte bara beroende på priset – Concept-klubborna görs också i begränsade serier, vilket är ytterligare en anledning till att de nog inte är så svårsålda som priserna skulle kunna antyda. Femtonhundra drivers och tusen järnset är max.

Har du stor plånbok och är sugen på Concept-klubbor så kan du tyvärr inte köpa online eller i vanlig butik. Du måste prova ut dem på Titleist Performance Institute i Kalifornien (där filmen ovan är gjord) eller på Acushnets Manchester Lane Test Facility i Massachussets. Även vissa utvalda demo- och utprovningsevent kommer att ge möjlighet att prova Concept-klubbor men det är oklart om det gäller Sverige.

Concept Drivers
C16-Drivers finns endast för högerspelare och med 9 respektive 10,5 grader loft och är på något mindre 445 cc med ett 45,5-tumsskaft. Utpriset är 1125 dollar, cirka 10 000 kronor och de kommer endast att göras i 1500 exemplar.

Som vanligt numera handlar det om att ge mer längd genom högre klubbhastighet och lägre spinntal samtidigt som en tyngdpunkt lågt och långt bak ska ge mer förlåtande egenskaper. SureFit-teknik ger också stora justeringsmöjligheter, där en flyttbar vikt i huvudet styr tyngdpunktens position och en annan vikt i greppet kan styra bollbanan.

Concept Irons
C16-järnklubborna kombinerar ultrapremiummaterial med en extremt avancerad teknik vilket producerar Titleists längsta och mest förlåtande järnklubbor någonsin. Jämfört med AP1-järnklubbor är det här en skapelse på steroider när det gäller längd och förlåtande egenskaper samtidigt som de har något smalare sula, tunnare topplinje och kortare blad. C16 levereras i set från järnfyra till pitching wedge med ett pris på 375 dollar per klubba (415 med grafitskaft) och kommer endast att tillverkas i tusen set.

Länkar