Som allmän golfgalning är jag en av de många golfspelare som tränar alldeles för lite. Och då tränar jag ändå en del. Eller ... jag slår några hinkar då och då och jag slänger ned en boll på övningsgreenen och puttar lite ibland. Träna är ju egentligen något helt annat.

En som vet hur man egentligen ska träna är Johan Bjerhag. Han är tränare på Ronneby GK och har startat egna företaget JFB Golfutveckling där han tagit fram några smidiga hjälpmedel för den som vill träna sin puttning på rätt sätt.

Johan menar själv att många tränar puttning på ett sätt som är bra – men inte komplett. De flesta får relativt bra längdträning eftersom man puttar fram och tillbaka mellan olika hål. Det som saknas är en referenspunkt för bollstart och greenläsning.

In på scenen kommer så Johans egen produkt, Port54, som är en "port" som sätts ned mellan bollen och hålet för att ge just den referenspunkten. Detta gör träningspasset oerhört mycket mer effektivt.

När Johans träningsgrupper fick använda en Port54 fick de omedelbart bättre utdelning på sin träning. De hade tidigare använt peggar men kunde med den smidiga porten snabbare byta position och därmed träna mer på samma tid.

Porten finns i fem färger (guld, svart, vit, cerise och blå) och levereras med en karbinhake så att de kan hänga på bagen och därmed vara omedelbart tillgänglig så att övningen kan sättas upp snabbt. Det finns fyra olika bredder (72, 63, 54 och 50 millimeter) beroende på hur duktig du är och hur svår du vill göra din träning.

För dig som vill träna inomhus finns även en inomhusvariant, en så kallad Studioport, som finns i tre färger och två storlekar (guld, svart och vit, 54 och 63 mm). Port54 kostar 179 kronor medan Studioporten kostar 259 kronor.

Utöver portarna har Johan även tagit fram det han kallar Kobran610, som är ett så kallat puttsnöre för att träna sikte, bollstart, spår, uppställning, greenläsning, m.m. Det här är i princip två designade spikar med en två meter lång gummisnodd som kan stretchas upp till dubbla längden.

Kobrans spikar finns i guld, vit och svart samt med gummisnoddar med sex olika färger (grå, gul, blå, grön, cerise och lime) och går på 399 kronor.

Länkar