Det har surrats en del på internet om nya puttermärket Evnroll från Kalifornien. Det är legendariske putterdesignern Guerin Rife, tidigare med egna puttermärket Rife, som nu levererar ett antal putters med en unik träffyta. Det handlar om en fräsning som ger vad man kallar ”zero dispersion" – och enligt förståsigpåare ska vara det bästa som finns.

Evnroll lanserades på golfmässan i Orlando tidigare i år, men det tog ett tag för puttermärket att komma till Europa och Sverige. Med det innovativa och unika fräsningsmönstret i träffytan är löftet att man ska kunna ge alla golfare bättre rull – ett stort löfte som alltså tycks hållas enligt de omdömen som man kan läsa på nätet.

För den oinvigde kan det tyckas vara ungefär samma sak som Pings Tru-Roll – där träffytan levererar mer energi i kanterna än i mitten för att leverera ungefär samma fart på putten även om du träffar utanför sweetspot. Evnrolls träffyta sägs dock ha ännu större effekt och Rife själv, som var först med att introducera grooves på putters för 20 år sedan, säger att det är, "Den mest prestandahöjande teknik jag någonsin levererat."

– Precisionsfräsningen ger progressivt mer energi längre ut från centrum för att ge konsekvent längd, förklarar Rife. Dessutom gör den paraboliska formen på träffytans grooves att träffar mot hälen och tån försiktigt styrs tillbaka till mitten.

Detta ska alltså betyda att Evnroll-putters gör att oavsett om du träffar i sweetspot eller en bit ifrån den så kommer bollen att gå lika långt och till samma punkt. Det låter magiskt, men vi ska göra ett så vetenskapligt test som möjligt och se vad vi kommer fram till.

Den svenska distributören av Evnroll-putters i Sverige, Lirox AB, har vänligt nog lånat Kittad fyra olika modeller och i samband med testet kommer också ett omdöme om modellerna ER1, ER2, ER5 och ER6. Jag har dem 35" långa, men de finns även i 33- och 34-tumsversioner. Headcovers med premiumkänsla och markeringsknapp samt Evnroll-loggade Winn Pro X 1.18-grepp ingår. ER1 och ER2 kostar 3999 kronor, ER5 och ER6 4399 kronor.

 

 

Länkar