Cobras F9-driver var en riktig eye opener för många när den kom förra året. Relativt lilla Cobra slog också de stora drakarna på fingrarna och blev den mest sålda drivern i Sverige. Välförtjänt dessutom, för det var en skön kombination av höga prestanda i ett visuellt tilltalande paket – och dessutom till ett riktigt bra pris.

Det blir med andra ord inte så lätt att följa upp den succén, men nu gör Cobra ändå ett tappert försök. Och man lyckas faktiskt riktigt bra med nya F1-inspirerade Speedzone-serien. Drivern kommer i två modeller, fairwayklubborna i tre modeller medan hybriderna och järnklubborna bara kommer i en modell, men dock även i One Length-utförande som sig bör från Cobra.

"För den som bara vill slå långt och rakt"
Drivermodellerna heter King Speedzone och King Speedzone Xtreme. Man har fokuserat på sex prestandazoner: Power, Strenght, Light, Low CG, Aero och Stability. Därigenom har man lyckats vässa prestandan ytterligare och levererar drivers som kommer att tilltala väldigt många spelare – utan att trissa upp priset. Båda modellerna kostar 4499 kronor och till det priset kan du välja på olika skaft, bland andra det Tensei Blue som jag gillar skarpt och det mycket lågspinnande Project X HZRDUS Smoke.

En precisionsfräst Infinity Face ger maximalt tillåten trampolineffekt över större delen av träffytan (power) och bakom denna finns en T-formad konstruktion i titan som sänker vikten med bibehållen hållfasthet (strength). Kolfiber i en 360 Carbon Wrap Crown sparar vikt som kunnat omfördelas för att sänka tyngdpunkten och ytterligare optimera egenskaperna (light) medan aerodynamiken har optimerats med hög midja, frästa spår på toppen av träffytan och rundade kanter (aero). Slutligen har man klokt nog kombinerat den högre klubbhastigheten och bollhastigheten, den lägre tyngdpunkten och det låga spinntalet som ger fantastisk längd med ett riktigt stort motstånd mot vridning för ökad precison och fler träffade fairways (stability).

Under presentationen av Speedzone-familjen beskrevs Speedzone Xtreme som en driver "för den som bara vill slå långt och rakt". Och det är ju jag. Jag vill inte skruva eller slå olika högt eller nåt. Bara ösa ut bollen och hitta den igen. Företrädesvis på fairway. Och efter ett antal rundor med Cobras nya trollklubba i bagen kan jag rapportera att även de mest usla slagen resulterar i rimliga resultat.

Om man ska vara petig så är kanske känslan i träffen lite för stum för min smak, men det där är sannolikt något jag skulle kunna vänja mig vid eftersom jag ett flertal gånger inte bara slapp bli av med min boll utan till och med låg så hyfsat att jag kunde slå in bollen nära flaggan trots en väldigt vinglig driversving.

Tre olika fairwayklubbor, hybrider och järnklubbor
Jag har inte hunnit prova övriga klubbor i Cobras King Speedzone-serie, men även dessa har fått vässade prestanda i olika zoner. Här finns som sagt också tre olika modeller av fairwayklubbor – alla för 2999 kronor – där den stora nyheten är ihåliga och flexande Baffler rails som ger mer fart. Den "vanliga" King Speedzone är en traditionell och mycket förlåtande fairwayklubba med bakviktning och något lägre träffyta som gör det enkelt att få upp bollen. King Speedzone Tour är en lågspinnande och mer kompakt fairwayklubba för dig som vill ha större kontroll utan att offra längd medan King Speedzone Big Tour är lågspinnande fairwayklubba i större format för dig som vill ha maximal längd.

Hybriderna kostar 2299 kronor per styck och finns i två modeller, en vanlig och en One Length, och även dessa har ihåliga Baffler rails för att hjälpa till att ge mer längd. King Speedzone-järnklubborna, 6999 för sex klubbor med stålskaft (en tusing extra för grafitskaft) påminner väldigt mycket om årets F9 Speedback, men har vässats med bland annat kolfibertopp på de längre järnen i syfte att ge bättre utgångsvinkel och mer längd. Där F9 var bra är Speedzone alltså ännu bättre – och det vill inte säga lite för en så lättspelad järnklubba.

King Speedzone-serien kommer till butik i mitten av januari och som brukligt är alla klubbor i den nya serien försedda med Cobra Connect i greppet så att du kan se statistik om ditt spel via Arccos Caddie-appen.

Länkar