Vartannat år får Titleists trogna fans en anledning att öppna plånboken och uppdatera sina bagar. Nu är det dags igen. Titleist har lanserat en hel uppsjö nya järn i 716-serien och av bara farten också släppt nya hybrider.
 
716-serien bryter inte mot Titleists vanliga mall och innehåller alla de vanliga modellerna, AP1, AP2, CB och MB samt även nya T-MB som ersätter den gamla 712U driving iron och gör det riktigt bra. Säljstart för samtliga modeller är den 23/10.
 
AP1 och AP2
Det handlar som så många gånger förr när Titleist lanserar något inte om någon revolution direkt, utan snarare evolution. 716 AP1 är enligt Titleist den längsta och mest förlåtande järnklubba de släppt. Högt motstånd mot vridning och hög klubbhastighet gör den väl lämpad för den som gillar Titleist, fortfarande är på väg ned i handicap och behöver lite hjälp.
 
Huvudena har försetts med en stor mängd tungsten, ett kraftigare stål och en utskuren kanal vilket tillsammans ger en låg och centralt placerad tyngdpunkt som i sin tur ger möjlighet till starkare loft för mer längd utan att bollbanan förändras nämnvärt.
 
716 AP2 är kanske den bästa kompromissen bland Titleists alla järnklubbor och används av både många riktigt bra spelare och många som vill vara bra, men tycker att AP1 är i klumpigaste laget. Även här finns mycket hjälp att få i ett huvud med flera material, dubbelt hålrum och smitt 1025-kolstål förstärkt med tungsten i häl och tå på mellanjärn och långa järn.
 
Enligt Titleist har detta gett en sänkt tyngdpunkt och ett rejält ökat motstånd mot vridning, vilket ger dig bra bollhastighet, bra bollbana och bra spinntal både när du träffar i sweetspot och när du skaver slagen lite.

Sex AP1-järn (J5-PW) med stålskaft kommer att kosta 6 495 kronor och 6 995 kronor med grafik. Samma uppsättning av AP2 får ett pris på 8 995 repektive 9 995 kronor.
 
CB och MB
Titleists vackra CB-järn är många traditionalisters val när de inte längre kan hantera blad. De ligger också i många av tourspelarnas bagar och är en i 716 CB-formen aningen mer förlåtande med tungsten i häl och tå, utan att för den skull dra ned på den härliga känslan av en smidd klubba samt möjligheten att skruva bollen.
 
För de riktiga fantasterna finns naturligtvis en äkta bladklubba även i årets lansering. 716 MB är en riktigt skönhet med en högt placerad så kallad muskel i huvudet som är smitt i 1025-kolstål och försetts med en slipad framkant samt en vassare tåvinkel och tunnare topplinje, vilket för tankarna till äldre bladmodeller från Titleist.

Ett set med stålskaftade CB eller MB (J4-PW) kommer att kosta 10 495 kronor och med grafit 11 495 kronor. 
 
Tungt artilleri
Den sista järnklubban i årets lansering är en ersättare till 712U, en driving iron som inte gjorde särskilt mycket väsen av sig i en kategori som i sig var mycket liten. Nya Titleist T-MB 716 Utility kan dock bli något att titta lite extra på. Det här är en klubba med ihåligt huvud, en träffyta i höghållfast och tunt stål samt extrem tungsten-viktning i hälen och tån, vilket gör den mycket lång och mycket förlåtande.
 
Utseendemässigt är den ungefär som en 716 AP2, och passar därför bra in i ett combo-set. Titleists tekniker har också finslipat de tekniska detaljerna för att göra den mer lättspelad från fairway för den som inte bara vill slå den från tee.

En T-MB med stålskaft kommer att kosta 2 195 kronor. Vill du ha grafitskaft får du lägga till ytterligare en hundralapp.