Fotbollsgolf är i grunden ett mycket enkelt spel. Kicka bollen från tee till ett stort hål, 53 centimeter i diameter, och gå sedan vidare till nästa hål. Reglerna är desamma som vanlig golf och officiella banor har hål på mellan 20 och 200 meter. Som alla bra spel är det enkelt att hålla på med, men svårt att bli bra på.

Jag och min familj spelade ett par varv på Tomelillas utmärkta fotbollsgolfbana, som delvis ligger på korthålsbanan och delvis på den stora banan. Ingen specialutrustning behövs och bollar fick vi låna i klubbhuset. En perfekt sysselsättning efter att jag ätit en lite för god lunch som jag verkligen behövde gå av, men inte hade tid för att spela 18 hål.

Hålen är relativt stora, men det är ändå inte helt enkelt att tåfjutta i bollen även när man kommer relativt nära. Och det är makalöst svårt att kontrollera en fotboll har jag upptäckt efter att inte kickat boll på allvar sedan jag gick i grundskolan.

Det finns dock spelare som är lite bättre och deras Footgolf tas nu upp som gren i Svenska Golfförbundets verksamhet och ska användas för att skapa en inkörsport till golfen som kan marknadsföras på nya platser och mot helt nya målgrupper. Det är dessutom en utmärkt möjlighet för golfklubbar att göra som Tomelilla och utöka sin verksamhet för att få upp intäkterna.

Med det nationella ansvaret för fotbollsgolf i Sverige ska SGF nu verka för att det byggs banor på befintliga golfanläggningar och att nationella tävlingar arrangeras. Ingen information finns ännu om några tävlingar.

Nu väntar vi bara på att skidgolf (kolla det klassiska klippet) också tas in under SGFs paraply ... :)

Länkar