CaddieON som vi skrivit om några gånger tidigare är en finsk variant på Game Golf som vi också skrivit om, och dessutom testat på en resa till Kalifornien. Och det är ingen tvekan om att Game Golf är en mer mogen produkt, men CaddieON har fler funktioner och ett mer sinnrikt system för att samla in data.

Vid uppackningen känns CaddieON som ett gediget och färdigt system – i alla fall när det gäller hårdvaran i form av en "klocka" och de små pluggarna som sätts i det lilla hålet på klubbornas grepp. Visserligen kunde pluggarna ha lite bredare gängor, eftersom det kändes som att några av dem "vickade" ut ett par gånger. Det här är dock något som CaddieON jobbar på att lösa till den riktiga lanseringen.

Min egen iPhone hade jag ingen större glädje av eftersom CaddieON valt att utveckla sin app för Android först. Istället lånade jag en LG G2, en riktig pärla till telefon med allt man kan önska sig från 4G-koppling och 13 Megapixelkamera med inbyggd optisk bildstabilisator.

Eftersom CaddieON inte bara ger statistik och live scoring utan också är en utmärkt golf-GPS har den också två andra egenskaper som är mycket viktiga – dels en fantastisk Full HD IPS-skärm på hela 5,2 tum som går nästan hela vägen ut till kanten och dels en otroligt bra batteritid som gjorde att jag hade nästan fullt batteri även efter en hel runda med både GPS och lek med CaddieON-appen.

Just appen är hjärtat i det här systemet – och trots att det är en betaversion så är den redan väldigt stabil och innehåller många funktioner, även om det som nämnts fortfarande inte finns funktioner för sociala medier eller live scoring.

Innan man kan börja spela måste man "tagga" de små pluggarna i mobilen och berätta på vilken klubba de sitter. Det är lite meckigt, men inte värst komplicerat – och har den fördelen att man kan använda vilken plugg man vill på klubborna till skillnad från Game Golf-pluggarna som är förmarkerade med klubba (och gjorde att min J6 och J9 registrerades tvärtom eftersom jag råkat blanda ihop I6 och I9).

Eftersom CaddieON varit vänliga nog att mappa min bana, Halmstad GK Södra banan, så behövde jag inte göra det själv, men annars går det utmärkt att själv mappa banor som saknas. Det har inte riktigt framgått hur det fungerar, men det tycks som om man ska markera var flaggorna står så att appen kan föra statistik även på greenerna. Det här är något som Game Golf inte gör, men samtidigt kanske inte helt värdefullt eftersom GPS-systemet ju har en felmarginal som gör att siffrorna kanske inte stämmer helt.

Under spelets gång för man sedan klubban till den lilla "klockan" som kvitterar med en vibration och sedan slår man. Klockan är också rörelsekänslig och noterar alla slag man slår även om man glömmer "tagga" klubban, vilket var en överraskning efter 8-10 övningsputtar på första greenen ...

Just klockan är riktigt bra och känns smidigare än Game Golf-dosan, som dels inte själv kunde identifiera slag och dels satt lite illa i bältet där den antingen var i vägen när "kulan" hängde ut och dels åkte upp och trillade av några gånger när jag tog upp bagen.

Några barnsjukdomar upptäcktes, som att klockan och telefonen tappade kontakten några gånger, men överlag var det en bra användarupplevelse under rundan, där golf-GPS:en var utmärkt och det var intressant att titta på tidigare spelade hål medan vi väntade på tee. Kanske inte så kul att se en J6 ha gått sju meter – och det bakåt efter en klockren trädträff, men siffrorna kändes rimliga.

Jag ser fram emot att testa systemet lite mer när det kommit lite längre, framförallt redigering av en spelad runda, funktionerna för sociala medier samt live scoringen. Men det är ingen tvekan om att CaddieON är en vass konkurrent till Game Golf.

I bildgalleriet ovan finns exempel på hur systemet ser ut, och finns några frågor så är det bara att langa in dem i kommentarsfältet nedan.

Länkar