Helgens Honda Classic blev en spännande historia där det långt in på upploppet var oklart vem som skulle vinna. När Keith Mitchell satte birdieputten var det inte bara hans första seger på PGA-touren – det blev också den första segern för Mizunos ST190-driver.

Utöver drivern hade Mitchell också Mizunos hyllade MP-18-järnklubbor i bagen – och det var faktiskt hela fyra spelare med Mizuno-järn i bagen som var i ledning eller delad ledning under avslutningsvarvet. Även Lucas Glover och Chris Kirk spelade nya ST190-drivern.

Keith Mitchell hade aldrig tidigare vunnit någon större tävling och det var kanske inte helt förvånande att en av kommentatorerna råkade kalla honom för Kevin – vilket han kommenterade, "Det är OK, bara det står Keith på prischecken". Värre var att en tidning hade honom på bild under den föga smickrande rubriken "No-name winner".

Samma respektlösa brist på uppmärksamhet får faktiskt Mizunos drivers. Företagets järnklubbor hyllas unisont av såväl amatörer som proffs (en majoritet av proffsen svarade i en undersökning förra året att de skulle spela Mizuno-järn om de inte fick betalt för att spela nåt annat). Men trots att Mizuno-drivers är riktigt bra så slår de av någon anledning inte riktigt igenom. I Sverige kan det bero på att väldigt få shoppar för dem, men sannolikt är det mediaskuggan som är boven i dramat – och kanske kan Mitchells seger ändra på det.

För egen del har jag inte lyckats lägga vantarna på ST190 än, men om den är hälften så bra (och skön och snygg) som ST180 var så är det ingen tvekan om att jag skulle kunna tänka mig att ha den i min egen bag.

Keith Mitchell var nästan själv lika förvånad som alla andra när en ST190 hamnade i hans bag. “Driving was my best category last year – I walked into testing to do ‘Cookie’ (Mizuno, PGA Tour Manager Jeff Cook) a favour, give him some numbers and leave.  It turned out to be the easiest change I’ve ever made – on the one club I never thought I would switch.  The ST190 was faster, straighter and more forgiving than what I was playing.  I’ve used it ever since and haven’t considered taking it out.”

Stora ord. För dig som också vill hitta en hetare, rakare och mer förlåtande driver går det gissningsvis att testa ST190 och dess justerbara systerklubba ST190G hos Dormy samt några få shopar i Stockholmsområdet. Ring din pro och fråga om du inte hittar någon.

The Dark Art of Distance
I ST190 har Mizuno kombinerat allt de kan om hög bollhastighet och lågt spinntal, vilket därmed ger massor av längd från tee. Den ultraheta Forged SP700 Ti-träffytan har förstärkts med en lättare CORTECH-struktur samt en stor kolfibertopp och Amplified Wave-sula som ser till att varenda extra mph blir fler meter.

Tipset är att börja testa den något mer stabila ST190 som har låg/medel-spinn och en tung bakvikt som gör att den har stort motstånd mot vridning. Om du behöver mer justeringsmöjligheter kan du i stället välja den lågspinnande ST190G. Här finns två sjugramsvikter i externa spår om kan minska spinntalet 200 rpm till samt ger kraftig fade- eller draw-tendens om du sätter båda vikterna i samma spår.

Länkar