Under en fartfylld dag med TaylorMade fick jag förmånen att prova de nya P790 på Silvermere Golf Club, strax utanför centrala London. Tyvärr bara med rangebollar och på rangen, men det var ändå en imponerande upplevelse.

Full gas!
Dagens mest imponerande upplevelse var dock inte järnklubborna utan helt andra järn. Som det strykjärn min C63 AMG låg som i kurvorna på Mercedes Benz World. Anledningen till att vi var där menade TaylorMade var att knyta an till idén om hur man kunde ta ett monster och tillföra massor av hjälp för att det skulle bli hanterbart.

Hanterbar var också vad Mercan var med ESP, ABS och allt vad det heter – samt en instruktör som visade vilka linjer man skulle ta, var man skulle trampa hårt på bromsen och var man skulle ge full gas ut ur kurvorna. Utan någon som helst talang för racing tyckte jag ändå att det var hur kul som helst. Och jag blev också lagom fylld med adrenalin tills det var dags att testa klubborna.

Riktigt bra
Så hur var då nya P790 som TaylorMade är så stolta över? Den var faktiskt riktigt, riktigt bra. Här handlar det om en golfklubba som passar perfekt in i det segment jag själv tillhör – golfare som gärna vill tro att de är bra och som vill ha en snygg klubba, men ändå behöver mer förlåtande egenskaper.

Det smidda huvudet är ihåligt och fyllt med det TaylorMade kallar SpeedFoam Technology. Det här är avsett att ge högre bollhastighet och bättre ljud än traditionella ihåliga klubbor. En ultratunn träffyta på bara 1,75 mm med Inverted Cone Technology samt en Speed Pocket i sulan levererar också massor av fart.

Pampig bollbana
På rangen – förvisso med rangebollar och en ProTracer som enda vittne – visar sig P790 gå långt. I princip en hel klubba längre än mina vanliga järn, och mest imponerande var järntrean som utöver en pampig bollbana och massor av längd också var lättspelad som vilken jätteklump som helst.

En del i de förlåtande egenskaperna är också den volframvikt som TaylorMade använt för att skapa större motstånd mot vridning och ge en mer exakt placering av klubbans tyngdpunkt. Tyvärr var ljudet på rangen inte så imponerande och jag ser fram emot att testa P790 på bana med riktiga bollar.

Du kan köpa nya P790 från 16 oktober och är tillgängliga som J3-PW, AW och SW. Du får ge 12099 kronor för sju järn med stålskaft (True Temper DG 105), men de säljs även med UST Mamiya Recoil 760/780 ES SmacWrap grafitskaft (för några tusen till).

Vassa vapen
Utöver högteknologiska P790 kommer även den sista biten i pusslet – P730. Det här är en smidd bladklubba som har tagits fram med feedback från TaylorMades storspelare. Både Rory McIlroy och Justin Rose har redan lagt dem i sina bagar – men då under namnet Rors Prot och Rose Proto.

Nya P730 har stora likheter med både tidigare lanserade P770 och P750, men har aningen mindre profil och kortare bladlängd. Sulans framkant är också optimerad för bättre kontakt med underlaget.

Härligt smörig känsla
Utseendemässigt är bladen riktigt fina – och man skulle kunna tro att spåret på baksidan mest var en kosmetisk effekt, men så är inte fallet. I stället handlar det om et sätt att justera huvudets vikt och tyngdpunkt för att ge de bättre spelarna större kontroll och möjlighet att skruva bollen mer.

Tyvärr fanns inte P730 för test under besöket i England, men gissningsvis har de samma härligt smöriga känsla som mina gamla Tour Preferred MB. Först i november kan du köpa nya TaylorMade P730 för 12099 kronor (sju järn) och då välja på järntre till pitching wedge.

Combo-set
Jag som hade ett skönt combo-set med Tour Preferred CB, MC och MB skulle gärna vilja ha något liknande här, och det lovar TaylorMade att man kan leverera. P790 långa järn, P770 eller P750 mellanjärn och så P730 korta järn. Det hade suttit som smäcken, och TaylorMade lovar att justera loft i den mån det behövs för att ge rätt gapping.

Now we're talking!

Länkar