Nike Golf påstår sig nu kunna transformera golfbollstekniken med en branschnyhet i form av den så kallade Speedlock RZN-kärnan. Redan tidigare har deras 20XI-boll haft en RZN-kärna, men nu kommer fyra nya bollar som är försedda med den förbättrade kärnan.

De fyra bollarna heter RZN Platinum, RZN Black, RZN Red och RZN White – och är alla avsedda att ge mer längd, bättre känsla och en mer konsekvent och stabil bollflykt än någonsin tidigare.

Den egenutvecklade Speedlock RZN-tekniken har en kärna som är designad med en struktur som gör att den faster bättre i kompressionslagret, vilket ska ge bättre energiöverföring genom bollens olika lager i träffen. Nike jämför detta med hur friktionsdäck fungerar och påstår att deras teknik ska minska det glapp som normalt annars finns mellan en traditionell kärna med slät yta och det lager som omger den.

Eftersom RZN-materialet är mycket lätt är bollen i princip perimeterviktad och ska ha ett högt motstånd mot vridning, så kallad MOI (Moment of Inertia). Detta ska ge bollen en mycket stabil bollflykt även när det är blåsigt.

Flera av Nikes spelare, bl.a. Rory McIlroy och Paul Casey, har redan satt den nya bollen i spel.
– “Det är stor skillnad kring greenerna”, sager McIlroy. “Bollen känns och låter mycket mjukare och på korta inspel får jag bättre grepp och mer spinn. Järnslagen och wedgeslagen kändes hur bra som helst.”

En ny spinnoptimerad bestrykning på ytan gör att träffytans grooves får bättre tag i bollen och ger bättre kontroll på wedge- och järnslag. Utöver en mjukare yta ger det också bättre ljud och känsla, särskilt vid orena träffar.

Nike RZN-seriens fyra nya bollar är som följer:
RZN Platinum: Kontroll i tourklass och medelhögt spinntal
RZN Black: Längd i tourklass och mindre spinn
RZN Red: Längdboll med längre carry
RZN White: Längdboll med mjukare känsla för svinghastigheter kring 95-100 mph

Länkar