Golf MRTx heter den. Appen använder iPhones inbyggda gyroscope för att mäta din höftrotation under svingen. Du spänner fast telefonen under bältet eller i en telefonhållare och börjar slå. Varje sving analyseras sedan av appen och tilldelas ett "betyg" mellan 0 och 100 (proffsen ligger tydligen runt 90). Appen föreslår sedan övningar utifrån just din svingdata.

Det är inte enbart hastigheten på höften som mäts, nejdå appen är lite smartare än så. Det är nämligen viktigt att rotationen når sin "peak" på rätt ställe i svingen. Optimalt sägs vara ungefär 60 % in i svingen (alltså innan träffögonblicket), därefter ska rotationen stabiliseras och stanna av. Lyckas man med detta så möjliggör man för axlarna, armarna och i förlängningen klubban att svingas med maximal kraft. Vill du verkligen ha en genomgång av teorin bakom appen och hur den funkar rekommenderar jag det härligt nördiga 11 minuter långa klippet ovan. 

Nu till det lite mindre roliga - priset. 229 kronor vill Zeroline Golf ha för Golf MTRx. I app-världen är det en mindre förmögenhet, men om de hundralapparna kan omsättas till 10 meter extra från tee så låter det kanske inte så farligt ändå, eller?

 

Länkar