Jag brukar sällan bli överraskad av de golfprylar jag testar, men här är faktiskt en grej som var lite annorlunda. Lasermätare finns det gott om, men lilla AIM L10V från Golfbuddy är en smidig och kompakt manick med låg vikt och en spännande extragrej som jag aldrig sett någon annanstans.

Den visar inte bara måttet med siffror i displayen, den har också en talfunktion som läser upp det uppmätta avståndet (i yards eller meter). Nu är detta kanske inte det mest nödvändiga som jag upptäckt i en lasermätare, men det är lite kul. Det går också att stänga av talfunktionen för den som inte vill störa andra (eller avslöja måttet för någon snålis som inte köpt en egen mätare).

Utöver talfunktionen är det en relativt normal, om än ganska kompetent för det här priset. Det finns tre lägen: Standard, Scan och Pin, men jag körde mest med Pin liksom de flesta andra golfare lär göra. Optiken är bra med sex gånger förstoring och LCD-skärmen tydlig och bra. Den lilla lasermätaren ligger bra i handen och det går snabbt och smidigt att få rätt mått – samt en bekräftelse meden vibration när den träffat flaggan.

För den som använder lasermätaren mest på träning och spelar kuperade banor finns en slope-funktion som automatiskt beräknar hur långt ett slag spelas om det är uppför eller nedför. Det är ganska bra för att lära sig hur höjdskillnader påverkar slag, men glöm inte att stänga av detta när du tävlar.

Den lilla väskan som hängs på bagen är nästan onödig. Golfbuddys AIM L10V är så liten och lätt att man utan vidare kan ha den i bakfickan eller i jackfickan. Till slut bör också priset nämnas. För 3695 kronor får du en maskin som är riktigt bra. Det gör den till en prisvärd lasermätare även borträknat den lite lustiga talfunktionen.

Mer snack på banan
För dig som inte får nog av ljud, men nöjer dig med GPS-mått har Golfbuddy även en liten GPS-puck som talar till dig. Golfbuddy AIM V10 är en liten och smidig GPS-puck med clip som kan sitta på kepsen eller i bältet. Displayen visar framkant, bakkant och centrum på green samt hinder och andra mål. Med ett tryck på knappen säger den högt och tydligt (du kan byta mellan manlig och kvinnlig röst) vilket mått som gäller så att du slipper titta på displayen.

Som de flesta GPS löser den själv vilket hål och vilken bana du är på (det finns över 40000 förinstallerade banor och du kan uppdatera dem själv via Bluetooth och Golfbuddy-appen vid behov). Upp till 13 timmars batteritid gör att du utan vidare kan spela 36 hål med den.

 

Länkar