Fyn har aldrig lockat mig tidigare, men nu är det stor risk att Brobizzen går varm över först Öresundsbron och sedan Stora Bält-bron. För i Kerteminde på den lilla danska ön finns numera en golfanläggning där de mycket höga ambitionerna har infriats sedan Great Northern slagit upp portarna för medlemmar och gäster.

Samma historia som vanligt
Historien bakom Great Northern är den vanliga nuförtiden. Någon som har pengar och stor kärlek till golf bygger en egen bana och satsar stort eftersom det ju knappast finns någon poäng att bygga något där kvaliteten inte lever upp till de drömmar man har. Och Thomas Kirk Kristiansen, en av arvtagarna till Lego-förmögenheten, och hans barndomsvän Jesper Schmitz har haft stora drömmar i många år – och nu har de äntligen blivit verklighet.

Jag anländer till Great Northern via den något mindre pampiga bakvägen i stället för genom huvudgrinden och den långa och fina infartsvägen som är en del av drömmen. Över helikopterplattan och upp till stora parkeringen där till och med parkeringsrutorna är designade med små metallprickar i stället för vanprydande linjer. Här handlar det om detaljer!

Och detaljfokus fortsätter sedan i allt – från det bonsai-liknande trädet utanför entrén till det vackra klubbhuset – 3200 kvadratmeter stort – till något så ovanligt som Great Northern-loggan på brunnslocken till ytvattendräneringen. Det går inte att ta miste på det enorma engagemanget och den djupa kärleken till golf när Jesper Schmitz berättar om projektet.

 – Vi anlitade Jack Nicklaus designfirma eftersom vi tyckte att de kunde presentera något som låg närmast det vi hade i tankarna. Vi var dock en ovanlig beställare i det att vi själva deltog i väldigt mycket av layoutarbetet för att verkligen få det precis som vi ville ha det – och det har också blivit som vi hade drömt.

Nicklaus, men ändå inte
Det är svårt att argumentera med det. Jag är normalt ingen fan av Nicklaus design, men här är det bara några enstaka hål som verkligen känns Nicklaus, och då inte alls på ett dåligt sätt. Bland de 18 hålen finns inte ett enda som jag skulle kalla dåligt, och det pirrar rejält i magen flera gånger under rundan när bollen är i luften över det glittrande vattnet.

Vattnet, ja. Markområdet bestod ursprungligen av en åker och en backe. Backen är kvar, men åkern är förvandlad till ett böljande område med många vattenspeglar och inramande kullar genom att miljontals ton jord har grävts ut och lagts ut på den 100 hektar stora golfbanan. Det har gjort stor skillnad och påminner i stora delar om Le Golf National, golfbanan i Paris där Ryder Cup spelas 2018.

För att ge så bra spelytor som möjligt har man också sandcappat banan med 30 centimeter sand ända ut till den klippta ruffen! Och det betyder också att regn inte är något problem. 700 millimeter vatten per timme kan dräneras ut i de många vattenhindren som utgör ett i princip slutet system där vattnet pumpas runt.

Internationella ambitioner
Great Northern i Kerteminde har ett stort lokalt fokus, har satt priserna rimliga för att kunna ge alla möjlighet att uppleva banan och varit väldigt noga med att välkomna sina grannar i Kerteminde, bara några hundra meter bort. Och till det har man lagt mycket höga ambitioner om att arrangera stora tävlingar – vilka vill man inte säga, men efter ett besök här kan jag inte tänka mig att det finns något arrangemang som är för stort för Great Northern.

Så vad har då hela härligheten kostat? Det säger Søren Vadmand, VD för anläggningen, att man inte vill prata om. Gissningarna bland de deltagande journalisterna blir allt vildare, men att det kostat hundratals miljoner är ingen högoddsare. Frågan är bara hur många. Man har till exempel fraktat hit grekisk sten för mosaikliknande väggar i allt från klubbhuset till de lyxigt inredda toaletterna som gömts under mark ute på banan. Och för att få dem perfekta tog man även hit grekiska hantverkare.

Med så stor fokus på kvalitet vill man också vara noga med att allt på Great Northern handlar om just Great Northern. Därför finns inga sponsorskyltar som konkurrerar med Great Northerns logo. Man har till och med egna bollar och eget klädmärke. Bara klubborna kommer att ha andra varumärken. I ambitionerna ingår också att man tänker sig stora internationella tävlingar här. Vilka säger, man inte, men det är svårt att tänka sig något arrangemang som skulle vara för stort för den här anläggningen.

Som sig bör på en superanläggning är också träningsområdet i världsklass. En byggnad i samma vackra stil som klubbhuset hyser på sina 600 kvadratmeter allt från gym och behandlingsrum till undervisningslokaler, simulatorrum och studio med Trackman. Utslagsplatser på mjuka mattor under tak kombineras med en enorm grästee och målgreener med gräs där bollen tas emot som på en riktig green. Och bollplockningen på den 335 meter långa och 100 meter breda rangen sköts av robotar!

Banan då?
Innan vi får gå ut och uppleva banan får vi träffa anläggningens head professional, ingen mindre än Europatourspelaren Søren Hansen, som tröttnat på tourlivet och vill fokusera på sin passion för att lära ut golf. Han talar om banans layout där sekvensen av hål ger en skön rytm, den öppna känslan kombineras med en känsla av avskildhet samt att kvaliteten är hög i alla delar. Han berättar också om hur banan spelas av olika kategorier:

 – Vid första anblicken kan den se väldigt svår ut, men med fem tee kan man själv välja nivån på utmaning och de allra flesta hålen har mycket utrymme att spela bort från vattnet så att även nybörjarna kan njuta av banan.

Inför tee-off hjälper klubbens marshal oss att välja rätt tee bland de fem tee som är tillgängliga. Mästerskapstee heter Great Northern och sedan följer 1, 2, 3 och 4. Med friska vindar och åtta erhållna slag på mitt handicap 5,0 känns tee 2, "mittentee" som en lagom utmaning – och banan spelas då 5850 meter, aningen behagligare än 6775 meter från backtee.

Utmaningen byggs upp gradvis
Ett öppet och relativt snällt par 4 följs av ett par 5-hål som visserligen spelas både uppför och in i vinden, men är så kort att det ändå får anses vara del av en skön mjukstart. Hålen är som konstverk med de vackra linjerna, de många bunkrarna och den underbara kontrasten mellan det gröna och den vajande gula ruffen är så vacker att man nästan blir tårögd. Greenerna är också så fina att jag frestas att ta av mig skorna innan jag ska gå in och putta – en i det närmaste religiös känsla!

Från tee på hål tre är vi nästan på banans högsta punkt och kan skåda ut över banan, klubbhuset och har utsikt ända bort mot Stora Bält-bron. Härifrån tar också utmaningen fart. Eftersom utslagsplatserna inte bara ligger längre bak utan också är utspridda som en solfjäder syns det tydligt vilken skillnad det är på utmaning för den som kliver tillbaka en (eller två) tee.

Jag är tacksam för att jag är på tee 2 eftersom jag slår relativt långt och kan nå över några hinder samt få korta klubbor in genom att utnyttja den utmärkta rullen på banans härliga fairways. Det blir dock ingen imponerande score eftersom spelglädjen inbjuder till en YOLO-attityd i stället för konservativt och strategiskt spel.

Strategi och finess – eller kraft och våghalsighet
Sexan är ett sånt hål där just strategiskt spel är rätt. Det är kort, men har vatten längs hela vänstersidan och framför green. Sjuan är tvärtom ett par 4-hål som kan nås från tee i den ganska kraftiga medvinden och därför belönar kraft och våghalsighet. Den omväxlingen går igen under hela rundan och ger ett mycket positivt intryck

Löftet att det finns mer plats än man tror infrias också, det går att spela bort från vattnet på de flesta hålen och även höghandicappare kan ta sig runt relativt bra. Hål 9 är dock ett undantag eftersom det kräver ett slag över vatten till greenen, som också har vatten lång vänster och till höger. Här blir droppzonen flitigt utnyttjad den här dagen och jag får nöja mig med birdie på andrabollen.

Inledningen på de sista nio hålen påminner om utrundan, och vi klättrar återigen upp till banans högsta punkt via några riktigt roliga och utmanande golfhål. Väl uppe på toppen kan vi pusta ut lite med banans enda hål utan bunker – det långa 14:e hålet med en mycket djup svacka till höger om green där inte många lyckas göra up and down.

Magnifik avslutning
De sista fyra hålen är passande nog på en sån här bana också några av banans bästa. Hål 15 har en vacker vattentrappa med härligt porlande vatten. Ett tufft hål som spelas uppför och in i vinden, och inte har något större utrymme för misstag. 16 spelas nedför och inbjuder till chansning liksom de flesta andra hålen här med stort inslag av "risk and reward".

Sjuttonde hålet är ett medellångt par 3-hål över vatten och där eftermiddagssolen gör hela hålet till en tavla som man vill ta med sig hem och sätta upp på väggen. Och så kommer vi då till det som jag själv tycker är banans signaturhål – även om Søren Hansen menade att det är sjätte hålet som ska framhållas mest.

Great Northerns avslutningshål är som en blandning mellan TPC Sawgrass artonde utslag och sjuttonde green. Kan man undvika vattnet på vänstersidan med en bra drive är det absolut möjligt att nå över på två slag och jag står också där på fairway och funderar på klubba för inspelet. Ett fegt val och passiv sving gör dock både första och andra bollen förpassas ut i vattnet till vänster. En järnsexa i stället för femma förpassar till slut bollen in på green så att jag i alla fall kan göra birdie på tredjebollen.

När jag tagit av mig kepsen, tagit i hand och tackat för rundan är jag och mina spelkamrater trots mitt "Tin Cup moment" rörande överens om att Søren Hansen hade rätt när han gav sitt avslutande omdöme om banan innan vi gick ut:

 – Banan ger ett visuellt intryck av att vara mycket utmanande, men är i verkligheten mycket rolig och behaglig att spela.

Amen!

Länkar