Nya FG Tour från Wilson är en fyrdelsboll med extremt låg kompression för en premiumboll. Det gör den mjuk. Wilsons tekniska avdelning har också lyckats göra den riktigt bra.

Wilson är de första att erkänna att med R&A och USGA:s regler går det inte att göra en boll som går längre – begränsningen av initial bollhastighet och totallängd sätter stopp. Det gör att de flesta bollar går ungefär lika långt i de robottester som görs. Det Wilson istället har gjort är att optimera känslan och hur bollen uppför sig på olika typer av slag.

Blindtester visar att en majoritet av spelare föredrar en mjukare boll och därför är nya FG Tour mjuk. Riktigt mjuk. Bollen har ett kompressionstal på cirka 70 och är därmed betydligt mjukare än alla konkurrenterna i premiumklassen, trots att de flesta tillverkare hängt på tåget och sänkt kompressionen på sina egna bollar.

Wilsons tester visar att utslag med nya FG Tour har högre utgångsvinkel och lika lågt eller lägre spinntal än konkurrenterna, vilket gör den till en av de längsta för en svinghastighet på 105 mph och den allra längsta med 90 mph i svinghastighet.

Fyrdelskonstruktionen och det tunna och mjuka uretanskalet ger också bollen höga spinntal på korta järn och wedgar, vilket ger bra kontroll och gör det till en ren fröjd att slå chippar och puttar. I mina egna speltester är upplevelsen att bollen går längre än andra premiumbollar samtidigt som känslan i närspelet är i topp. Den är också riktigt stabil i hård vind. Att den också håller bra är ett plus, även om skalet känns lite gulnat efter ett par-tre rundor på samma boll ...

Om du också vill ha en boll som går långt och rakt samtidigt som den känns smörigt mjuk och fungerar ypperligt på närspelet så bör du prova nya FG Tour. Jag går ut och spelar ett varv med den nu.

Länkar