Några minuter efter att ha svängt av E6:an vid Ängelholms norra infart rullar jag sakta in på Ängelholms Golfklubbs parkering. Det är inte värst många bilar på parkeringen trots att det är runt 20 grader varmt och brutet molntäcke – perfekt för en golfrunda!

En lergökabunker!
Redan på första tee ser vi det som Ängelholms GK hade som signum förr i tiden, Sveriges enda bunker i form av en lergök, men sedan ettan av säkerhetsskäl fick göras om till ett kort par 4 står vi nästan i höjd med den och kanske är det för att den inte längre fyller någon direkt funktion som den ser ut att vara lite igenväxt.

När banan invigdes 1983 (av självaste Prins Bertil) var lergöken kanske lite mer allmänt känd och kanske var det därför mer naturligt med en bunker som avbildade det musikinstrument som Ängelholm på den tiden var känt för. Jag minns själv hur jag i min barndom blåste febrilt i en lergök utan att frambringa några direkt sköna toner, men ändå.

Fin Sederholm-layout
Nåväl, nog om det. Banan – ursprungligen utlagd av flitige banarkitekten Jan Sederholm – är en riktigt behaglig upplevelse med intressanta och omväxlande hål där man förvisso kan bomba drive på de flesta, men med en hel del vattenhinder, både stora och små, samt några dolda landningsytor är det ofta klokare att ta en titt i banguiden och välja en annan klubba.

För dagen har vi valt tee 57, längst bak, och det är rätt lagom för två långtslående spelare och jag själv som förvisso passerat min topp spelmässigt för länge sedan, men som ändå får iväg bollen hyfsat emellanåt. Det är bara totalt 5 675 meter och känns lite kort på papper, men man kör inte över banan direkt. Den mycket lätt kuperade miljön gör också att det aldrig känns tungt att gå, men ändå får man några fina vyer och lite intressanta utmaningar på en del inspel.

I den natursköna miljön med många majestätiska träd och vajande gult ruffgräs i kanterna är det viktigt att träffa fairway för att kunna komma nära flaggorna på de stora och undulerade greenerna. På ett par av par 5-hålen kan man gärna chansa lite, men nian – banans bästa hål i mitt tycke – biter ifrån rejält och vi noterar totalt fem bortslagna bollar på tre spelare sedan ingen av oss valt att spela med huvudet.

Bättre fokus – bättre score
Efter en korv i kiosken och en nödvändig påfyllning av vatten i sommarvärmen blir det en aning mer fokus på inrundan och vi tar oss an dogleg-hålen lite klokare. Det ger lite par och birdies, och även om banan alls inte känns enklare på inrundan så blir scoren en helt annan.

Banan, med park- och skogskaraktär, är lite smal på sina ställen, men det är väl uppröjt och trots att det ser ganska tjockt ut vid sidan av den klippta ruffen så är det ändå ganska öppet och lättletat på de flesta ställen. Om det är något som Magnus Sunesson ligger bakom är oklart, men Ängelholms Golfklubb har klokt nog valt att ta hjälp av den duktige bankonsulten för att utveckla och förfina banan.

Trots den senaste tidens torka är banan i riktigt fint skick och det är roligt att se bollen rulla på friskt när man träffar fairway (någon gång emellanåt). Greenerna är lite mjuka, sannolikt för att de behöver vattnas mycket i hettan, men det rullar bra och bollen håller linjen fint. Det saknas krattor i bunkrarna och man får ta lättnad, vilket gör att bollen alltid ligger perfekt i den härliga sanden som ser ut att ha kommit direkt från Skäldervikens fina strand.

Rolig spelupplevelse
Över en god lunch i klubbhuset som har en skön retro-stil, diskuterar vi spelupplevelsen och är rörande överens om att vi alla haft hur roligt som helst även om scoren inte är mycket att skryta med. Nian som banans bästa hål får allmänt bifall trots att ingen av oss var nära par där och något dåligt hål kan vi inte hitta.

Det enda jag kommer på att klaga på är kanske par 3-hålen skulle kunna vara lite mer inspirerande, men det är en petitess i sammanhanget och kanske färgat av att jag har noll greenträffar på dem trots fem försök (banan har par 71 med fyra par 5-hål och fem par 3-hål).

Komplett anläggning
Eftersom jag själv har hela huset fullt med golfprylar av alla de slag och tiderna är som de är så går jag inte in i shopen, men den såg välfylld ut trots att Dormy Outlet på andra sidan E6 sannolikt snor åt sig en hel del av affärerna.

En stor range och ett rejält övningsområde samt samarbete med Balance Golf gör att medlemmarna har stora möjligheter att utveckla sin golf – och som gäst finns bra möjligheter att fila på sin puttning på den enormt stora övningsgreenen. Där skulle jag nog ha lagt några minuter före rundan så jag inte behövt notera hela 37 puttar ...

Om du blir sugen på att spela Ängelholm är det bara att boka en tid och köra dit. Greenfeen är mycket rimliga 495 kronor under högsäsongen och klubben finns också med i Golfhälftet (halva priset helgfria vardagar). Är du riktigt spelsugen finns också en så kallad sommargreenfee som ger dig fritt spel hela sommaren för bara 1895 kronor!

Foto: Per Nilsson @Thenilsson13 på Instagram

Länkar