I Tylösands golfshop på Halmstad Golfklubb hade jag turen att träffa Daniel Gustavsson, ansvarig för Honmas makalösa produkter på den nordiska marknaden, som berättade lite om klubborna. I min enfald trodde jag, liksom många andra, att Honma mest handlade om att flasha med dyra grejer för att visa hur cool man är. Ack så fel jag hade.

Handgjord kvalitet
Historien om Honma inleddes 1958 när bröderna Honma startade en driving range i Yokohama. Fem år senare grundade de Honma Golf Club Manufacturing Company och man hade stora framgångar fram till 90-talet då man fick problem på den stormiga japanska golfmarknaden. Efter en konkurs köptes företaget av den golfgalne kinesen Liu Jianguo.

Idag tillverkar man ett komplett sortiment golfklubbor där allting görs för hand i bolagets egen fabrik. Bling gör några av klubborna galet dyra, men under den lite tramsiga lyxfasaden finns en story som handlar om kvalitet och teknisk utveckling med prestanda i första rummet.

Komplett sortiment
Honma erbjuder ett komplett sortiment, inte bara med klubbor utan även med allt från skor, kepsar och handskar till bagar, bollar och allt möjligt annat. I Sverige handlar det dock mest om klubborna, även om det går att köpa t.ex. en av de ursnygga bagarna.

I ett försök att ge konsumenten en överblick har Honma delat upp sina klubbor och skaft med ett stjärnsystem där fler stjärnor betyder högre pris, men samtidigt också mer avancerad teknik, större precision i tillverkningen och materialval som man sällan annars ser i golfbranschen. Jag fick se två av de kategorier Honma erbjuder - Beres och Tour World.

Beres är bling på hög nivå
Jag började att titta på lite Beres-klubbor och var faktiskt imponerad av hur snygga de här spelförbättrande klubborna är. Det är dock de allra dyraste klubborna och de som när antalet stjärnor ökar kan kosta så mycket att man undrar om någon satt decimaltecknet fel.

Här finns järnklubbor med lite guld, mycket guld och massor av guld (och platina). Att de också levererar prestanda, främst via Honmas egenutvecklade skaft, räcker inte riktigt till för att imponera på mig när priserna är så höga. Men de säljer bra eftersom många som har gott om pengar vill också ha mycket hjälp på golfbanan  - och det levererar Honmas Beres-serie.

Klubbor i tourklass
Det som tilltalade mig mest bland alla grejer som Daniel visade upp var i stället Tour World-serien. Det här är de minst dyra klubborna i Honmas sortiment, även om det inte handlar om billiga grejer. Och det är framförallt inte enklare grejer, utan tvärtom mycket bra klubbor med faktiska prestandafördelar.

Järnklubborna finns i fyra officiella varianter och en något mindre officiell bladmodell: grundmodellen V; Vn med något mindre huvud och bladliknande profil, avsedd för lite bättre spelare; Vs ett lite större huvud med mer hjälp samt P, med ett utskuret hålrum och skön känsla trots att det är ett gjutet huvud.

De tre V-modellerna har alla samma offset och är tillverkade i en egenutvecklad stållegering med en bearbetning nästan som de japanska svärd som smitts för hand i steg efter steg.

För den som är riktig finsmakare har även Honma även tagit fram TW-BM, en bladklubba särskilt utvecklad för deras tourspelare och som är en inofficiell produkt. Några sådana här järn och ett par av de snällare järnen i V-serien hade blivit ett fint combo-set.

Alla järn kan beställas från järntvå (specialbeställning) till järnelva (typ gap wedge) och därefter finns en serie smidda wedgar att komplettera bagen med. TW-W-serien finns i sex loft från 48 till 60 och är en naturlig fortsättning på alla TW-järn.

Levererar skön känsla
Under ett par demo-event för särskilt inbjudna på Halmstad Golfklubb har Honma testats och det samstämmiga omdömet har varit att klubborna inte bara ser snygga ut - de är också sköna, mycket mer lättspelade än de ser ut och levererar dessutom en härligt skön känsla.

Både Beres och 737 Tour World omfattar naturligtvis även drivers och fairwayklubbor, men till skillnad från det som annars är normen från i princip alla andra tillverkare idag så finns inga justeringsmöjligheter. I stället görs utprovningen mycket noggrant varefter klubborna tillverkas för hand exakt enligt dina specifikationer.

Den egentliga hemligheten
När det nu kostar hiskeliga summor så undrar man lite var pengarna tar vägen. Och utöver det som blir vinst så läggs mycket på det som är Honmas egentliga hemlighet. De makalöst avancerade skaften.

Vid testslagning av klubborna är det tydligt hur stabila skaften är och hur centrerad bollträffen är - detta trots att skaften både är långa och lätta. Ända ned till makalösa 43 gram! Detta fungerar eftersom huvudena är lätta och flexprofilen är styv-mjuk-styv. För klubbor med tre eller fler stjärnor finns även vibrationsdämpare i skaften som gör känslan ännu bättre.

Prova själv
Som exklusivt märke och med fokus på utprovning finns Honma inte på så många ställen. Ovan nämnda Tylösands Golfshop är ett, och Ullna GC ett annat. Du som vill prova själv kan kontakta dem eller den svenska distributören och boka en test/utprovning.

Länkar