Säger dina kompisar, "bollen såg ut att sväva fram mot hålet", eller "den såg bra ut i luften efter första hoppet"? Det är ju skillnad på greener och greener, det vet vi allihopa. Men hur mäter man hur jämn en green är? Inte bara gissar eller bedömer på en putt här och där?

Jo, man använder walesaren Mark Parrys Parrymeter. En smidig liten "vagn" för en smartphone som ger mätdata så att det tydligt går att följa effekterna av de arbeten som görs på greenerna. Och när du sett videoklippet ovan måste du erkänna att det suger lite i köptarmen så att du kan ha lite mer på fötterna nästa gång du skäller ut de usla banarbetarna för att den där eagleputten hoppade ur linjen ... :)

Du lägger helt enkelt din smartphone i den lilla vagnen och kör fram och tillbaka över ytan du vill testa. Du får exakta mätdata i appen och ser tydligt hur jämn (eller ojämn) ytan är och kan sedan använda siffrorna för att bedöma vilka arbeten som ger bäst resultat för att skapa en bra greenyta.

Om du mot förmodan skulle råka ha ett seriöst köpintresse - fler klubbchefer och banarbetare skulle arbeta mer med objektiva data som en stimpmeter och nu en parrymeter - får du kontakta ParryMeter i Storbritannien, för de tycks inte ha någon svensk representant än. Priset är okänt, men sannolikt inte särskilt högt i jämförelse med många av de maskiner som ingår i en vanlig golfklubbs maskinpark.

Länkar