Erik Blomqvist, Balance Golf-utvecklare på Ringenäs, har i sitt arbete på Swing Catalysts 3D-platta gjort en del intressanta observationer om siktet. Under golfutveckling med över 400 spelare, från proffs till höghandicappare, har Erik fått ihop data som visat sig vara mycket intressanta.

Det är många som tror att helt avgörande om tårna eller hälarna pekar åt höger eller åt vänster, eller om du ställer ned träffytan riktad till höger eller vänster om målet. Men betydligt viktigare i sammanhanget är hur trycket under fötterna är fördelat i svingen.

För att undvika överdriven rotation av bladet, och därigenom också undvika en oönskad bollstartsriktning och oönskad skruv, är det viktigt att klubbans svingspår är parallellt med trycket under fötterna.

En öppen eller stängd stans kan vara helt okej om spelaren är medveten om hur trycket under fötterna är fördelat i svingen – det så kallade dynamiska siktet. Så länge svingspåret och trycket är parallellt blir slagen raka. Och genom att kontrollera trycket blir det enkelt att leverera en önskad skruv, draw såväl som fade.

Exempelvis kan stansen vara stängd och det dynamiska siktet vara riktat till vänster, vilket skulle ge en mycket stor rotation av bladet. Ju större skillnad på vinkeln, desto större blir rotationen och desto mer skruv blir det.

Med en bättre förståelse för hur det dynamiska siktet fungerar kan instruktörer ge bättre lektioner och spelare få bättre resultat när de spelar, och enklare kunna korrigera sina fel ute på banan. För coacher kan 3D-plattan därför vara ett utmärkt hjälpmedel för att visa spelaren hur siktet – stans såväl som dynamiskt sikte – påverkar bollflykten, och visa varför bollen flyger som den gör.

Erik Blomqvist är golfutvecklare på Ringenäs och står bakom Balance Golf, ett golfutvecklingskoncept som sakta men säkert tar världen med storm. Swing Catalyst har ett fåtal studios i Sverige med 3D-platta, en av dem finns på Balance Golf Center i Ringenäs. Läs mer på www.balancegolf.se och www.swingcatalyst.com.

Länkar