Redan när jag var i Phoenix i höstas så fick jag lite hackande svar på en eventuell uppföljare till de så omåttligt populära S55-järnklubborna (som jag för övrigt själv har i bagen). Litet segment, inte mycket att förbättra och andra otydliga svar gjorde att mina misstankar ökade om att något var på gång. En läckt bild relativt nyligen bekräftade det och nu har alltså täckelset fallit.

Du kan förbeställa iBlade redan nu och ska du då göra det? Ja, det beror lite på hur stor budget du har och vad du har i din bag nu. Jag ska ju definitivt byta – jag har ju iPhone så det är klart att jag ska ha iBlade. Nej, skämt åsido så gillar jag utseendet och att döma av vad jag hört av kollegor som redan huggit bollar med dem så är de ännu bättre än S55.

Huvudet är gjutet, som brukligt hos PING, i mjukt och höghållfast 431 rostfritt stål. Det här ska ge en mjuk och ren känsla samtidigt som det kompakta huvudet med sina tekniska finesser ska ge högre bollbana och bibehållen möjlighet att forma slag trots ytterligare förlåtande egenskaper.

Topplinjen är tunnare, offseten fortsatt nästan obefintlig men bladet aningen längre, främst på de långa järnen. En renare baksida bidrar till ett ännu bättre utseende, till synes inspirerad i stor utsträckning av Glide-wedgarna. Nytt är en precisionsfräst träffyta som jag är nyfiken på.

Träffytan är bara hälften så tjock (dubbelt så tunn kanske man ska skriva i det här fallet) och som brukligt har huvudena försetts med både CTP (Custom Tuning Port) för finjustering av ljud och känsla. Alla huvuden har en tungsten-vikt (renare tungsten, 70% mindre med samma vikt) i tån, den här gången dold mer än på S55 – vilket jag tycker är lite synd, men det bidrar till ett mycket rent utseende. En Hydropearl Chrome-finish sägs vara vattenavstötande (som Glide-wedgarna) vilket ska ge färre fliers.

Nya iBlade är tillgängliga från järntre till pitching wedge och är försedda med standardskaften Dynamic Gold S300 eller X100. Vill du ha grafitskaft finns även PING CFS 65G Soft R, CFS 70G Regular och CFS 80G Stiff. Utan kostnad erbjuds även PING AWT 2.0 (R, S, X), Project X 5.0, 6.0, XP 95 (R, S) samt N.S. Pro Modus3 105 (S, X). Greppet är ett svart/vitt Golf Pride New Decade Multi-Compound.

I dagsläget har inget sagts om priset, men gissningvis är det överkomliga grejer till priser ungefär som motsvarande utrustning från andra leverantörer.

PING har utlovat ett testset inom kort. Jag återkommer därför snarast med en längre genomgång. Håll ut!

Länkar