Vi är många som har problem att konsekvent svinga med armarna synkroniserade med kroppen. Även duktigare spelare (se videon med PGA-tourspelaren Tom Pernice Jnr. här) kämpar ofta med att få till den synkroniseringen. Idéerna för att träna upp den här synkroniseringen är många, en handske eller headcover under en arm, en handduk under båda armarna och över bröstkorgen, och andra mer eller mindre effektiva lösningar.

Den kanske bästa lösningen som vi sett på det här problemet är Swing Jacket. Idén är förvisso inte ny. Faktum är att den är över tio år gammal, men fabriken och hela lagret brann upp för några år sedan och först nu på PGA Merchandise Show i januari nylanserade man en förbättrad modell och har dragit igång en PR-kampanj.

Vid första anblicken ser Swing Jacket lite skum ut, till hälften som en skottsäker väst och till hälften som en tvångströja, men när man väl fått på sig den och spänt fast armarna får man en riktig aha-upplevelse - även om de första två-tre bollarna är riktiga toppar.

När man väl slappnat av och låter Swing Jacket guida svingen märker man hur enkelt det är att rotera ordentligt, att få armarna i rätt positioner och hela tiden ha klubban på rätt plan - vilket ger långa och raka slag om och om igen. Det är inte utan att man börjar fundera på om man får ha den på sig på tävling (en gissning är dock att man blir idiotförklarad på första tee och sen anklagad för grovt fusk några hål senare).

Som träningshjälpmedel är det dock inte bara tillåtet, det rekommenderas även av instruktörer, som man annars skulle tro ville slippa konkurrens. Men flera av de vi talat med säger att det är utmärkt att låta spelare känna hur en korrekt sving ska kännas – något som många aldrig varit i närheten av.

Muskelminnet gör att flera positiva effekter finns kvar när man har tagit av sig Swing Jacket, även om de i vårt fall försvann ganska snart. Det är visserligen inte så överraskande när vi bara tränat med den i en kvart. Men med några sessioner till så kanske det är dags att börja ladda för seniortouren ...

Swing Jacket kommer till Sverige i slutet på februari och kommer att kosta 1795 kronor på www.golf3.se. Inte helt billigt, men väl värt pengarna för den som vill få hjälp att svinga bättre.

Länkar