Om du spelade golf på den tiden kan du omöjligt ha missat King Cobras framfart på golfklubbarna när det begav sig. Greg Norman var dragplåstret på touren och varenda gubbe skulle ha en "tinnitusdriver" som den kallades för sitt otäcka ljud i kontakt med Pinnacle-bollarna som tillsammans med driverns egenskaper gav mer längd och mindre slice.

Snabbspola till 2015. Långt och rakt är ett önskemål inte bara från gubbar utan även Cobras nuvarande dragplåster Rickie Fowler. I ett försök att skilja sig från mängden och utnyttja den senaste tekniken gjorde man gemensam sak med CASIS (Center for the Advancement of Science in Space) och bedrev en del av sin testning och tekniska utveckling i rymden!

Drivern som man nu lanserar har bland många andra saker försetts med en Space Port, inspirerad av fönstret på ISS. I stället för att blicka ned mot jorden kan du nu blicka in i din driver och för första gången se hur den ser ut på insidan. Detta gör också att man slipper "rat glue" för specialanpassning inuti huvudet och istället kan laborera med en tungstensvikt.

Tekniskt sett är det mest intressanta att man nu uppnått det man kallar Zero CG Neutral Axis, vilket betyder att tyngdpunkten är rakt bakom träffytans sweetspot och detta ska ge högre bollhastighet, mindre spinn och högre utgångsvinkel samtidigt som motståndet mot vridning är större - normalt får man kompromissa med detta men här finns massor av allt!

Med huvudets Space Port i aluminium och en komposittopp i TeXtreme har Cobras tekniker kunnat flytta hela 28 gram för att uppnå sin Zero CG. Man har också använt rymdteknik i bland annat gängorna och utlovat fler spännande saker framöver genom sitt samarbete med ISS.

Drivern finns i två varianter, King LTD och King LTD Pro, där den förstnämnda kan ställas in med loft på 9-12 och draw-tendens medan den andra kan ställas in på 7-10 grader och fade. Båda kostar 5000 kronor och kommer till shoparna i oktober.

Jag är notoriskt usel på att slå drivar men i en snabb testning kunde jag i alla fall känna att träffen var skön och att ljudet var härligt köttigt - långt från gamla King Cobras skärande oljud. Det var också väldigt lite sidspinn även på mina sämsta slag så en längre speltest får det nog bli.

Komplett King LTD-familj
Utöver drivern kommer även två fairwayklubbor - en 3/4 och en 4/5 - i stål och med TeXtreme-topp, tungstenvikt och en något mindre och lättare space port. 3000 kronor får du hosta upp för en dylik.

Järnklubborna som kompletterar familjen finns i två varianter, den första, King Forged MB, är en läckert svart blad/CB-combo med  KBS C Taper-skaft som standard. Normalt är 3-6 CB och 7-GW MB men som custom kan du få blad över hela linjen om du vill. 4-PW kostar saftiga 11000 kronor, men har du råd så är det här bland de smörigaste och mest lättspelade blad du kan hitta. Jag slog ett gäng slag både på matta och i ruffen och hade utan vidare snott med mig de här klubborna om jag hade kunnat komma undan med det.

Det andra järnsetet heter King Forged TEC (Technology Enhanced Cavity) och är en multimaterial-klubb smidd i en femstegsprocess. Här får du mer hjälp men ändå en härligt smörig känsla i träffen. Skaften här är C Taper Lite (15 gram lättare) vilket lär passa målgruppen bra. Standardsetet är J5-PW och kostar 10000, vilket gör jämförelsen med de svarta bladen ännu mer orättvis.

Så vad betyder då LTD frågar sig kanske vän av ordning. Jag frågade det på pressträffen och man drog på det in i det sista vilket gjorde att "Living The Dream" blev lite av en antiklimax. Jag garanterar dock att det inte blir någon antiklimax när du provar nya King LTD.

Länkar