"Den där konkurrenten", som Callaway säger, betyder sannolikt TaylorMade och deras RocketBallz och RocketBladez när man vill jämföra sig med andra och enligt företagets egna tester så går X Hot längst. Upplägget är enligt Mike Clark, Callaways custom fitting-expert, att man ska ge golfspelarna vad golfspelarna vill ha – d.v.s. längd. Och X Hot ska ge mer längd "genom hela bagen" när även drivers och träklubbor kommer nästa år.

Tekniken med en träffyta som flexar och därmed ger en trampolineffekt som drivers haft en längre tid är inte ny, men det kostar en hel del att bygga järnklubbor som har så tunn träffyta att den kan ge med sig i bollträffen – utan att man ska behöva offra andra egenskaper. I Callaways fall har man en så kallad SpeedFrame Face samt ett djupt underskuret hålrum runt hela baksidan.

Utöver den tekniska utvecklingen av träffytan har även loftet stärkts så att en PW numera har 44 grader, men bollbanan bibehållits genom att den beprövade RAZR-tekniken använts för att sänka tyngdpunkten och placera sweetspot längre ned på träffytan, där den också gör bäst nytta med järnklubbor. Dessutom är skaften en kvarts tum längre i järnsex till järntre.

Testade "in action"
Efter en stunds uppvärmning i den kyliga decembermorgonluften blir det så dags att prova vad järnen går för. Och först ut är X Hot, den riktiga längdklubban som Callaway själva påstår ska vara längst på marknaden. Den lite grövre topplinjen känns till en början lite obekväm på de korta järnen, men trots iskalla rangebollar är känslan skön och bollbanan riktigt bra. Rejält med höjd och lång "hang time", samt väldigt förlåtande mot orena träffar. Perfekt för den som vill slå mindre klubba in till green, få stopp på bollen bättre och kanske inte alltid svingar som killarna på TV.

Nästa klubba är X Hot Pro, med ett kortare och mindre huvud samt en betydligt behagligare topplinje. Här är hålrummet begränsat till klubbans nederdel och det gjutna huvudet försett med tätt placerade grooves för bättre backspinn från ruffen. Längden och höjden känns relativt likadan utan möjlighet att mäta exakt, och även de förlåtande egenskaperna finns kvar, om än kanske inte i riktigt lika stor utsträckning vid de allra sämsta träffarna.

Sist ut på rangen är nya X Forged med Triple Net Forging, vilket betyder att klubban smitts i tre steg till ett i princip färdigt huvud. Därefter har tätt placerade grooves med 20 graders internvinkel pressats in i träffytan. Storleken och topplinjen påminner om X Hot Pro, men här saknas flera av de tekniska finesserna, vilket kostar längd och förlåtande egenskaper. Det här är tydligt en klubba mest för de bättre spelarna.

På banan blir det tidigt klart att klubbval kommer att bli en tillvänjningsprocess. Trots att rundan inleds med en lätt duffad järnsexa i X Hot Pro-serien blir det greenträff och enkelt par på det 155 meter långa första hålet. Bollen landade nästan i höjd med flaggan och de förlåtande egenskaperna och den extra längden gjorde direkt nytta.

Några hål senare är det mindre kul när en riktigt bra träffad järnnia oförklarligt förpassar bollen så långt över greenen att en kontrollmätning av avståndet måste göras. 145 meter till kullen bollen landade på. Lite uppför, nästan ingen vind och bara några enstaka grader i luften. Det är som för Spindelmannen – with great power comes great responsibility. Det gäller att man tänker till ordentligt och väljer rätt klubba när man skaffar sig nya lång-långa klubbor.

X Hot och X Hot Pro kommer båda att finnas till försäljning den 25 januari och kosta 6 495 kronor respektive 7 495 kronor för sju klubbor. Många väljer troligen järnfem som längsta klubba eftersom en AW (mellanwedge) nästan är ett måste för den som sedan har en 52-gradare som nästa wedge i bagen.

Länkar