Vi skrev precis innan nyår om Guerin Rifes nya putterserie med så kallad "zero dispersion", där löftet var att fräsningen av träffytan på de fyra puttermodellerna i Evnroll-sortimentet skulle ge progressivt mer energi ju längre ut från sweetspot du träffar. Detta ger följaktligen att du inte tappar längd med något mindre exakta träffar och bara det är positivt.

Det här är mycket positivt, men inget nytt eftersom Ping länge haft sin träffyta med True-Roll som haft en liknande funktion. Evnroll ska dock också ha "gearing technology" där en parabolisk form på träffytans grooves ska göra att bollar som träffas en bit ut mot tå och häl ändå ska föras tillbaka in mot linjen och alltså kunna gå i hål trots en inte riktigt perfekt träff.

Beautiful
När jag inledde testningen så var det första jag tittade på det som jag tycker är en av de viktigaste detaljerna med en putter. Att den ser bra ut. Evnroll-modellerna är ganska stora, men har ändå visuellt tilltalande former. Finishen och färgsättningen är också bra och kompletteras av ett mycket fint och skönt midsize-grepp i rött, grått och vitt från Winn.

Alla modeller är fina, men för mig känns det på något vis som att bladmodellen ER1 har lite fel proportioner, men det är en smaksak och ändå en liten detalj i sammanhanget. Den lite bredare bladmodellen ER2 passar däremot ögat perfekt och den sitter hur bra som helst till bollen.

Mallet-modellen ER5 med sina "vingar" hade fått en kyss i transporten och satt väldigt underligt vid bollen, men när den fixats till och rätats ut blev det faktiskt favoriten både för mig och andra som provade. Slutligen så den röda ER6 som är en grymt fin mallet med bra känsla, men där man gjort kardinalfelet. Man får inte göra en putter som det inte går att plocka upp bollen med!

Samtliga putters jag testade var 35", perfekt längd för mig, och några av de andra som provade greppade ned lite och vi var alla rörande överens om att känslan förvisso var bra, men att det för premiumputters i den här prisklassen borde finnas viktportar i huvudena så att man kunde justera vikten lite. Något tyngre hade känts bättre till så här stora huvuden, särskilt de två mallet-modellerna. Enligt Evnroll finns lite tyngre huvuden att tillgå som custom, men jag och många med mig gillar att skruva med vikter.

Tekniskt underverk
Så hur är det då med magin? Är det så att alla puttar går mitt i hål så fort man halar upp sin Evnroll? Nja, kanske inte riktigt, men bra nära. Det som utlovas rent tekniskt med liknande längd och riktning vid träff i och strax utanför sweetspot tycks dock stämma efter en större mängd slagna puttar på såväl puttmatta som på nyklippta och fin-fina greener i soliga Spanien. Magiskt? Nej, men ett litet tekniskt underverk.

Samtliga testade modeller sitter också fint när man sätter ned dem vid bollen och det är lätt att hitta en skön känsla för siktet. Om man väljer att ha siktlinje på bollen så har huvudena en egen siktlinje som man kan använda för att rikta in puttern. Det finns också två små diskreta prickar intill linjen precis på topplinjen. De här tycker jag faktisk var riktigt bra.

Det enda tråkiga med den här testen är att det nu är dags att packa ned alla Evnroll-putters i lådan och skicka tillbaka dem. Det är dock ett problem du slipper om du köper din egen Evnroll i någon av de utvalda shopar som säljer dem för 3999 kronor (4399 för mallet-modellerna). De fyra testade modellerna finns tillgängliga redan nu och ytterligare modeller är på väg, mer om detta inom kort.

Länkar