Solen skiner och det är trots den kyliga våren en ganska skön dag när Kittad besöker Volkswagen Golfarena för att prova några varianter av Nikes senaste driver. VR_S Covert har blivit mycket omtalad för den innovativa idén med en cavity-back.

Just det radikala hålrummet på undersidan som gjort att vikten kunnat flyttas ut till utkanterna gör Covert till en mycket förlåtande klubba. Den spinner också betydligt mindre än drivers från många konkurrenter och är ett utmärkt exempel för den som vill ha ned sitt spinntal utan att offra precisionen.

Oberoende justering av loft och träffyta
Flex Loft, Nikes system för justering av loft, 8,5°–12,5°, och träffytans vinkel, +/–1,5°, är smidigt och enkelt, och justeringarna görs oberoende av varandra. En ring lyfts och sätts på plats för önskat loft, varpå skaftet sätts ned i önskad position, Left, Neutral eller Right. Standardversionen levereras med ett 50-grams Mitsubishi Rayon Kurokage Black medan Tour-modellen har 60-grams Kurokage Silver 60.

Både Tour-versionen och Standard-versionen har ett ljud, som ger god feedback genom en lite högre ton när man träffar mot hälen eller tån, vilket dock inte syns alls lika tydligt på bollbanan. Tour-modellen har också lite överraskande ett mer plingande ljud medan standardmodellens är lite mer dovt och behagligt.

Utseendet är mycket tilltalande med en härlig röd topp, men vissa kanske inte gillar Nike-loggan ned mot skaftet. Tour-versionen är mindre, 430 cc mot standardversionens 460 cc, vilket ger fina linjer, och har dessutom en svart träffyta som ger skön kontrast.

Ovetenskapligt test
I vårt mycket ovetenskapliga test provade vi först standardversionen med regular flex. I neutral inställning är huvudet square och det passade utmärkt för höghandicapparen som brukar ha problem att stänga huvudet ibland, men låghandicapparen som kämpar mot en hook fick ställa upp huvudet i Right-positionen och öka upp loftet till 12,5 för att få en vettig utgångsvinkel. Båda spelarna hade låga utgångsvinklar i alla positioner och riktigt låga spinntal, långt ned mot 2 000 rpm.

Vi bytte därefter till Tour-versionen med stiff flex och upptäckte omedelbart två saker. Ett, ljudet var inte alls lika tilltalande som standardversionen, särskilt inte vid lite orena träffar och två, utseendet kompenserade mer än väl för skillnaden i ljud. Det lite mindre huvudet har en mycket skön och traditionell form. Höghandicapparen fick dock ställa den i Left-position för att få in bollarna bättre på linjen.

Det var också tydligt hur stor skillnaden är på utgångsvinkel och spinntal med Tour-versionen, som verkligen kräver att man attackerar bollen i en vettig vinkel eftersom det annars är svårt att få bollen att lyfta. Några siffror kändes orimliga, men underbyggdes av en ibland nästan helt platt bollbana.

Lågt spinntal för maximal längd
Vår bedömning: Med tyngdpunkten långt fram och högt kan spelaren få en hög utgångsvinkel med låg backspinn för maximal längd. Med vikten fördelad mer åt kanterna kan detta åstadkommas utan att kompromissa med de förlåtande egenskaperna. Om du vill få ned spinntalet och inte störs av den vita Nike-swooshen på den röda toppen så är det här klubban för dig.

Om du har talang nog för att hantera Tour-modellen belönas du med ett bättre utseende, men får ett lite mindre tilltalande ljud. De allra flesta kommer dock sannolikt att nöja sig med standardversionen, som har ett bättre ljud, är betydligt mer lättspelad och dessutom är billigare, 2 995 kronor jämfört med 3 995 kronor för Tour-modellen.

Länkar