Redan när jag packar upp den lilla lådan med nya Coolshot 80 VR så blir jag lite imponerad. Den lilla enheten har en design som påminner om tidigare modeller – och det är bra! Jag hann också förbanna Nikons snålhet en stund innan jag upptäckte att det visst fanns ett batteri med i förpackningen. Ett fint Panasonic CR2-batteri separat förpackat och förseglat. Enda förberedelsen som behövs är att skruva loss locket, sätta i batteriet och köra. Det finns också en handledsrem för den som vill ha det, men det är inget för mig.

Finessen med Coolshot 80 VR är att den har en bildstabilisering som gör det fantastiskt enkelt att pricka flaggan direkt på första försöket. Så fort jag trycker på knappen klickar det till och stabiliseringen går in. Rätt avstånd ned till en decimal, från 7,5 till 915 meter (8 till 1000 yards), visas i displayen på nolltid med hjälp av Nikons så kallade Hyper Read Technology.

Det finns ingen smart vibration när den lilla mätaren hittat närmaste målet, men den visar en ring när den hittat det så kallade First Target, och det funkar utmärkt eftersom bildstabiliseringen gör det så enkelt att träffa rätt direkt. Det sparar också batteri, vilket inte är helt ointressant med tanke på att de kostar runt 60 kronor per styck.

Ska man klaga på något – och det ska man ju när man testar – så är jag lite fundersam på varför man valt att ha den främre linsen djupt infälld (som skydd mot smuts och fett vid ovarsam hantering) medan den bakre linsen är alldeles för oskyddad. Den har förvisso en gummiring som fungerar som diopterjustering, men mina ögonfransar krockar med linsen och det är inte långt ifrån att hela ögongloben klibbar fast på den. Det här är så klart en vanesak och det var inget problem alls när jag hade solglasögon på mig. Men ändå en skum detalj.

Optiken är överlag grymt bra, som man kan vänta sig av Nikon, med linser som ger mycket skarp bild, och sex gånger förstoring som är utmärkt både för det självklara syftet att skjuta flaggor på golfbanan samt när man vill spana på något som är en bit bort. Som till exempel vad fasen de sysslar med i bollen framför i stället för att slå när det är tomt framför …

Jag har bara testat Nikon Coolshot 80 VR i Las Vegas och Florida de senaste veckorna så jag kan inte intyga att den håller i regn, men enligt specifikationerna ska den vara vattentät ned till en meters djup. Du behöver ju visserligen inte bada den för att testa, men du kan tryggt spela oavsett väder.

Det är ingen tvekan om att det här är en mycket kompetent liten manick, men den är inte billig med sina 4490 kronor. Å andra sidan finns ju det gamla talesättet, "The sting of low quality remains long after the warmth of a low price has faded". Här slipper du stinget och kan njuta av riktigt hög kvalitet i alla delar.

Observera att instruktionerna är väldigt tydliga. Om du svingar lasermätaren runt dig i handledsremmen så riskerar du att träffa någon ...

Länkar