När Kittad för en tid sedan fick en Scottsdale TR Grayhawk till redaktionen tog det ett tag innan den väckte så stort intresse att den hamnade i en bag. Det första intrycket är faktiskt lite avslaget, med ett mallet-huvud i en mattsvart Scottsdale-finish, och med en vit siktlinje samt en insert i ljusare färg. Undersidan har Scottsdale-logotypen och en lite mer glänsande finish.

Just inserten är själva poängen i TR-serien där förkortningen betyder True Roll. Inserten har spår, grooves, med variabelt djup vilket är avsett att ge en konsekvent bollhastighet även när man råkar träffa lite ut mot tån eller hälen. Med djupare grooves i centrum och sen allt grundare grooves ut mot kanterna blir TR-serien mycket förlåtande vid lite orena träffar.

Den modell jag testat är avsedd för en puttrörelse som går rakt bakåt och rakt igenom, men PING har även modeller för en lätt svingbåge eller en uttalad svingbåge så att alla ska kunna hitta någon modell som passar. Med appen iPing kan du själv testa din rörelse och se vilken modell du ska ha.

Kort-kort eller lång-långt skaft
En annan poäng med den Scottsdale TR Grayhawk som jag provat är att skaftet är justerbart. Det låter måhända inte särskilt imponerande, men för den som är lite längre eller kortare, eller bara trivs med att stå mer upprätt eller böja sig mer fram, är det en lysande idé. Visst kan du beställa en putter med rätt längd – men med ett justerbart skaft är det äntligen möjligt att själv experimentera med olika uppställningar för puttningen.

Efter att ha känt på ett så kort skaft som 31 tum och nästan magputterlånga 38 tum blev det till slut 36 tum som passade bäst för mig. Det ger mig en lite mer upprätt position som känns bra både spelmässigt och för ryggen vid träningspass på övningsgreenen, där man annars kan bli trött i ländryggen om man står böjd framåt för länge.

Hur fungerar då Scottsdale TR Grayhawk i praktiken?
Efter ett antal golfrundor och några mer eller mindre seriösa puttningsövningar är det ganska tydligt att det lite längre skaftet och den sköna tyngden och balansen i huvudet gör det väldigt enkelt att putta utan att ”vingla”.

Längdkontrollen som inserten ger har givit många enkla tap-ins där man annars kanske skulle ha stått över en lite halvlång retur, när man varit lite oförsiktig och inte riktigt träffat bollen i huvudets sweetspot. Ljudet i träffen, en inte alls oviktig detalj, är mycket skönt och ger bra feedback med en dovare och mer dämpad ton i sweetspot.

Slutligen måste jag ge PING en eloge för att man utformat ovansidan på huvudet så bra att det är riktigt enkelt att plocka upp bollen med det. Detta är en poäng som helt missats på många stora och förlåtande mallet-huvuden.

Scottsdale TR finns i tolv olika modeller, alla med ett helcordat midsize-grepp på alla modeller av standardlängd, där skaftet kan justeras mellan 31 och 38 tum. Det finns även mag- och bröstputters med justeringsmöjligheter mellan 37,5 tum och 46,5 tum respektive 44,5 tum och 55,5 tum.

Priset på den Grayhawk-modell jag testat är cirka 1800 kronor. Priserna på de olika modellerna i Scottsdale TR-serien varierar annars mellan 1400 och 2200 kronor.

Länkar