Vi tog med oss några av de intressanta nya grejer som vi fått till redaktionen och åkte till Volkswagen Golfarena, www.golfarenan.se, för att jämföra siffrorna med den FlightScope X2 som Golfarenan har i sin studio.

ES12 Digital Golf Assistant
Först ut är ES12 Digital Golf Assistant från Ernest Sports, en liten radar som mäter bollhastigheten och räknar ut hur långt du slår. Den är stor som en pocketbok ungefär och ställs cirka 40 centimeter höger om mållinjen och 40 centimeter framför bollpositionen, varifrån radarn kan följa bollen när du slår.

Data visas dels på enhetens display och skickas också via Bluetooth till din smartphone (iPhone eller Android) som högt och tydligt meddelar hur långt du slog. Enheten mäter inte spinntal eller attackvinkel och kan därför ge lite missvisande siffror för de sämsta träffarna, men tester som företaget själva gjort på lite bättre golfspelare visar på en felmarginal ned mot några enstaka procent jämfört med lasermätta avstånd och data från en FlightScope-enhet.

Våra tester gjordes i ganska kraftig motvind, varför siffrorna stämde lite sämre, när vi jämförde med Golfarenans FlightScope, men dataserien vi fick stämde bra överens med bollhastigheten så om du tränar med en ES12 i vind får du själv bedöma den skillnaden.

Det är lite synd att man inte utnyttjat radarn lite bättre, den borde ju kunna följa bollen en bit och då rapportera även bollbana samt extrapolera fram bättre värden tycker man.

I den kostnadsfria appen finns, förutom mätdata från ES12, även möjlighet att föra score, få tips om klubbval, filma och analysera svingen, se en väderprognos och göra anteckningar.

ES12 kostar 2 995 kronor och säljs via www.biogolf.se

3BAYS GSA
GSA (Golf Swing Analyzer) från 3Bays finns för iPhone och Android och ser ut som en överviktig pegg som ska stickas ned i det lilla hålet i änden på golfklubbans grepp.

Den smarta designen gör att den inte stör, den väger bara nio gram och är så lätt att den inte påverkar svingvikten och det är inga problem att flytta den mellan drivern, träklubbor, hybrider, järnklubbor och wedgar.

Rörelsesensorerna i pluggen mäter svingrörelsens alla detaljer, som klubbhastighet, träffytans vinkel, svingspår, tempo och mycket annat. Insamlade data sänds sedan via BlueTooth till din smartphone eller surfplatta där du eller din instruktör kan gå igenom svingen.

Vi fick goda resultat i vårt test med olika klubbor, men naturligtvis kan beräknade siffror inte jämföra sig med verklighetens data i den kraftiga vinden. Här får användaren dock mer information, vilket gör 3BAYS GSA till ett ganska intressant träningshjälpmedel.

Utöver de siffror som visar den beräknade svinghastigheten och slaglängden så finns även en visuell bild på svingen – nedför mållinjen och rakt framifrån – där man kan se svingspåret i hela baksvingen, till vändningen och ned och igenom. Här kan den som försöker lägga om sin sving se vilket resultat som olika förändringar leder till.

Svensk leverantör är även här Biogolf.se och GSA kostar 2495 kronor.

Tänk på att det är olika modeller beroende på om du ska ha den till en iPhone/iPad eller en Android-enhet. 3BAYS har även en puttningsanalysator, men vi har inte sett den ännu.


Andra alternativ
Utöver de två enheter vi testat finns enheter som fästs på skaftet, som Swingbyte, SwingTip, SwingSmart och SkyPro/PocketPro, samt en enhet som fästs på handsken, GolfSense, som faktiskt kan köpas via Apple Store i Sverige för 1 190 kronor inklusive frakt.

Gemensamt för dessa är att de, liksom de enheter vi testat, alla beräknar de siffror de ger dig och därför inte kan mäta sig med Golfarenans FlightScope X2. Den ger inte bara exakta siffror, den ritar också upp den exakta bollbanan och mäter verkliga data snarare än beräknar dem. Men så kostar den också 10 000. Ja, 10 000 dollar alltså …

Länkar