Puma hade den stora vänligheten att tidigare i vår skicka mig två par av sin sko BioDrive. En brun lädervariant och en blå i så kallad mesh. Till saken hör att jag under våren har testat nästan 10 olika modeller från olika tillverkare och de flesta av dem har varit riktigt riktigt bra. Jag hade därför svårt att föreställa mig att de sista skorna ut i vårt test skulle ha en chans att ta sig in på min favoritlista. Något jag ganska omgående fick omvärdera. Efter 10-12 rundor, lika många promenader och ett antal besök på rangen kan jag konstatera att Puma BioDrive är en riktigt skön och grymt bekväm sko. Personligen gillar jag lädervarianten lite mer än mesh, men det beror enbart på utseendet. Den blåa mesh-skon är helt enkelt lite väl skrikig och svårmatchad för mig. Funktionellt är båda varianterna precis lika bra.

De lättaste golfskorna jag har provat
Det första jag tänkte på när jag packade upp lådorna var hur extremt lätta skorna var. En närmre undersökning med hjälp av köksvågen visade att det stämde. Lädervarianten vägde in på cirka 290 gram, nästan ett hekto mindre än till exempel Rorys Lunar Control 3, som Nike marknadsför som ett par lätta skor. Pumas mesh-modell av BioDrive är ytterligare några gram lättare. Nu kanske ett 100 gram hit eller dit inte låter så mycket men räknar om man tar 12 000 steg på en runda innebär att man lyft 1,2 ton mer.

En anledning till att Puma har lycktas göra en så lätt sko är så klart att skon saknar avtagbara "spikar". De "plattor" man hittar på sulan är fasta varianter, men under de rundor jag har spelat har de gett ett bra grepp även vi riktigt blöta förhållanden.

Enligt Puma beror den lätta vikten även på att de har sparat in 15 % av sulans vikt med hjälp av ett nytt material som de kallar EVA Foam. Givetvis utan att det gör avkall på stabilitet eller dämpning, säger de.

Passform med rörlighet
Har ni suttit i en gammal SAAB någon gång? Det sägs att det speciella ljudet från ventilationsreglagen kommer från att de använder samma teknik som i stridsflygplan. Om det stämmer vet jag inte, men när man vred på reglagen i bilen så uppstod det ett sugande ljud, typ sccccchloooopp! Ungefär så låter det när jag drar på mig ett par Puma BioDrive. Jag vet inte om det är så att Puma i hemlighet har använt avgjutningar av mina fötter när de tagit fram skon, men jag har svårt att tänka mig en sko som sitter bättre. Samtidigt är skon ganska vid över framfoten så det känns aldrig som att fötterna är instängda. BioDrive får helt enkelt fem kattdjur för passformen. Mycket bra, Puma!

Även på kvällspromenaden
På undersidan hittar man tio "grepplattor". Dessa inte är inte är speciellt framträdanden. De har inte heller några hårda delar som sticker ut så går det utmärkt att använda skon även utanför golfbanan. Jag har använt dem när jag varit ute och gått och när jag hoppat in på ICA på vägen hem från golfen.

Lädervarianten, som snabbt blev min favorit, har även ett utseende som verkar gå hem i flera läger. Den har fått uppskattning för sitt utseende både av golfare och andra ännu inte frälsta. 

Vattentäta
Trots sin låga vikt och sportiga utseende så lämnar Puma två års garanti på vattentätheten på båda varianterna. När man kollar på mesh-varianten är det nästan svårt att förstår hur det funkar, men den här våren har det inte varit svårt att testa det påståendet och kan gå i god för att det faktiskt stämmer.

Slutsats
Jag förstår att det är svårt att kombinera med den extremt låga vikten, men är det något jag skulle önska mig av skon är det lite mer dämpning. Skon är fantastiskt för 18 hål eller några kilometers promenad, men skulle jag spendera en hel dag på golfbanan kanske jag skulle vilja ha lite mer stöd för hälen. Nu har detta aldrig varit något problem för mig och är det förmodligen inte för 95 % av alla andra golfare heller. Så min rekommendation till dig som är ute efter ett par nya skor är: fråga efter ett par Puma BioDrive och ge dem en chans. Båda modellerna kostar cirka 1 200 kronor. Det finns fyra färgvarianter av varje modell. Ni hittar bilder på samtliga ovan.