Drivern är den bästa klubban i bagen. Och den sämsta. Det är inte mycket som går upp mot en riktigt bra driver, men heller inget tristare än att gå och leta efter bollen i ruffen på vartenda hål.

Kan du då köpa dig till den där raketen på varenda tee? Möjligen, men den superklubban har vi inte hittat och dessutom skulle nog R&A ha något att invända mot en sådan. Däremot finns, som varje år, en uppsjö nya drivers som alla är riktigt bra.

Häng med i vår genomgång så vet du vilka klubbor du ska prova på klubbens demodag eller om du åker till en shop för att botanisera bland säsongens nyheter.

Så här gjorde vi:
Testlaget fick slå sig igenom alla drivers som fanns med. Skaft fanns i stiff eller regular beroende på vilket flex testaren ville ha. Bollarna på rangen var La Mangas egna, men för speltest på bana användes de premiumbollar som testarna normalt använder.

Trackman hade också varit vänliga nog att låna ut en Trackman IIIe som fick gå varm och visa de siffror som skoningslöst avgjorde när känslan inte räckte till.

I brist på både damklubbor och tjejer som ville vara med och testa fick vi nöja oss med herrklubbor och enbart i höger. Vissa modeller har ett begränsat utbud dam- och vänsterklubbor.

Testvinnare 2016
Till att börja med måste det sägas att det inte fanns någon driver i testet som var dålig. Alla var bra. Men några föll testarna lite extra på läppen och där var det ljud och känsla som avgjorde mer än launch och carry. Och kanske utseendet, där TaylorMades svartvita pjäser endast hade konkurrens av Nikes härligt blågula Vapor Fly.

Många föll pladask för TaylorMade M2, som i alla konfigurationer och för alla spelare gick långt och var mycket förlåtande. Siffrorna talade dock inget direkt tydligt språk och många klubbor var nog så bra för de flesta – men i slutänden avgjorde troligen det härligt snygga svartvita huvudet, det lite lägre priset och ljudet. Det ska dock nämnas att en del testare inte alls gillade M2:ans ljud så här är det viktigt att prova och känna efter vad som passar just dig.

Bland övriga i toppen återfinns också Callaways XR16, en mycket bra uppdatering av en av förra årets bästa drivers samt de lågspinnande Nike Vapor Fly Pro och PING G LS TEC. Cobras många olika drivers var alla bra, men där kunde ingen mäta sig med KING LTD, utom för höghandicapparna som föll pladask för den otroligt lättspelade Cobra Max. PINGs uppföljare av G30-succén G-serien var alla riktigt bra för de olika kategorier de var avsedda för, men många kommenterade att de gärna haft lite roligare färg på Dragonfly-toppen när den nu ändå hade så fint mönster.

Bottennapp
Som jag nämnde ovan finns det inga dåliga drivers bland de som vi testade. Däremot fanns det många dåliga inställningar som verkligen inte passade för en del spelare. Några bottennapp gav så dåliga resultat att Trackman-operatören undrade om testaren behövde en paus.

Tänk därför på att du gärna själv kan se om du gillar en klubbas utseende och ljud, men att du behöver hjälp av en kunnig utprovare (gärna utomhus så att du får se bollbanan) för att hitta rätt inställningar för dig.

Årets testresultat
(i bokstavsordning, märke/modell)
Klicka på den modell som du vill läsa mer om och se bilder av.
 

Callaway Golf

Cobra Golf

Mizuno

Nike Golf

PING

TaylorMade (Läs även när vi slog oss igenom hela TaylorMades produktsortiment)

Titleist

Wilson Golf

 

Länkar