Kittad för Golf åkte till Quinta do Lago för att testa säsongens utrustning och med våra erfarenheter slipper du nöta ned fingrarna till stumpar och förstöra ryggen. Här är vår genomgång av den nya Vapor-serien från Nike.

Testklubbor
Nike Vapor Speed 10,5° – med Fubuki z50x5ct, stiff.
Nike Vapor Pro 10,5° och Nike Vapor Flex 10,5° (mid flight setting) – båda med Mitsubishi Diamana Blue Board S+60, stiff.

Allmänt
Tekniskt sett tycks Nike inte ha gjort så mycket mer än att smälla på lite neongrön färg och staga upp den ärligt talat ganska fula "gropen" i sina Covert-modeller. Men oj, det är så långt från sanningen man kan komma.

Nike, som ju av förståeliga skäl (handen på hjärtat, hur många Nike-dojor, Nike-jackor, Nike-tröjor och andra Nike-grejer har du?) rejäla finansiella muskler och killarna i "The Oven" som är Nikes golfutvecklingsteam har nog fått en ganska stor börs guldpenningar.

Jodå, alla tre modellerna har fortfarande "hål i huvudet" – en grop där andra drivers har en slät och fin botten. Vapor Pro- och Vapor Speed-modellerna har dock fått förstärkningsribbor, vid namn FlyBeam. Dessa har enligt Nikes tekniker gjort att energin fokuseras till en annan grop på undersidan, den så kallade Compression Channel som gör att träffytan, med så kallad NexCOR-teknik, har en mer enhetlig trampolineffekt så att du får mer hjälp även vid orena träffar – med mer längd och mindre spridning som resultat. Kanalen är bredare vid häl och tå för att träffytan inte ska bli *för* het i sweetspot.

Utöver att ge hög bollhastighet så har detta också en extra bonus i form av ett riktigt skönt ljud. Mest i Pro-modellen, men även Speed-modellen låter riktigt behagligt. Bäst (om man gillar ett dovt ljud som påminner om forna tiders klubbor) låter dock Vapor Flex-modellen. Den här har, förutom en extrem päronform, också försetts med ett batteri. Eller, nja, inte ett batteri, men en batteriliknande cylinder, FlightPod, som väger 9,5 gram och gör att du kan justera bollbanan (mid eller low – där den flyttade tyngdpunkten ger dig olika mycket backspinn).

Med Nikes FlexLoft-hosel kan du justera klubbans loft (8,5° till 12°) och träffytans vinkel (left, neutral, right) för totalt 15 olika inställningar (30 i Vapor Flex). FlexLoft 2, som det heter har också fått en genomkörare i "The Oven" och väger nu 30 % mindre, vilket möjliggjort ytterligare förbättringar. Dessutom är FlexLoft 2 så kallat bakåtkompatibel och om du har en gammal Covert-driver med ett skaft du gillar så kan du sätta i det rakt av.

De tre varianterna har lite olika utseende, där Vapor Speed-modellen (främst för spelare som inte har så hög svinghastighet) är svart, med lite grafik på toppen, bl.a. en iögonfallande grön Nike-swoosh vid hälen, och en silverfärgad träffyta. Den är 460 cc liksom Vapor Pro-modellen, men den senare (som används av bl.a. Rory McIlroy och är mer för bättre spelare) har en snyggare svart träffyta och en lite mer rundad form. Vapor Flex-modellens utseende kräver lite tillvänjning. Eller ett par svarta glasögon och en vit käpp. Den är faktiskt inte särskilt vacker att se på.

Siffror från Trackman visar att det går att förändra bollbana en hel del med FlexLoft-inställningarna. Längdmässigt var både Vapor Pro och Vapor Speed ganska lika, men Speed hade aningen mindre spridning. Intressant nog var de längsta slagen med Vapor Flex mycket långa, men där var spridningen å andra sidan större med två riktigt dåliga träffar som på banan skulle krävt ett rejält FORE. Just på banan levererade Flex dock riktigt bra och stod sig väl i konkurrensen från Pro och Speed.

Omdömen
Thomas (hcp 6): Jag är en av de som faktiskt gillar Nike Vapor Flex snygga päronform och det kompakta huvudet. Den mjuka träffen är också bra, men tyvärr hänger inte resultaten med alls. När jag slår Nike Vapor Pro så är bollträffarna också bra och köttiga, och nu är även resultaten bra. För mig är Vapor Speed, som flera andra gillat, inte alls lika bra. Vippig och för lätt och dessutom är designen lite för modern för mig.

Johan (hcp 2): Första slaget med Nike Vapor Pro var nog dagens bästa slag alla kategorier från min sida. Extremt ”häng” och carry på dryga 230 in i vinden. Där och då bestämde jag mig för att köpa en sådan, men när jag slog lite mer och de mer vanliga svingarna började komma med lite sämre tempo med lägre svinghastighet och sämre träffar som resultat så tappade jag mycket längd. Den är helt enkelt inte tillräckligt förlåtande för mig, men vid bra träffar otroligt bra. Jag gick istället för till Nike Vapor Speed som är det bästa av två världar, hyggligt förlåtande (finns de som är än mer) vid sämre träffar och bra längd. Nike Vapor Flex fick jag inte ordning på alls. Den kändes liten, klubbhuvudets form tilltalade mig inte och jag hade alldeles för ojämna resultat.

Micke (hcp 5): Till en början gör min ovilja att gilla Nike att jag inte slår bra med någon av modellerna, jag hittar inte känslan för var klubbhuvudet är och kan inte tajma svingen. Efter några djupa andetag och mindre fokus på den giftgröna Nike-swooshen och mer fokus på att bara rotera undan höften och släppa på farten är de mycket bättre. Den lättare Vapor Speed passar mig bäst, men jag gillar Vapor Pro-huvudets utseende mer. På banan fick dock Vapor Flex mig att omvärdera vilken jag ska ha. Otroligt mysigt ljud med en mjukare boll!

Christian (hcp 8): Jag tycker att Vapor Flex är ett coolt koncept för elitspelare, men formen är inget för mig och jag behöver en mer förlåtande klubba. Vapor Pro är däremot en riktigt stilig klubba som sitter riktigt fint vid bollen och levererar rimliga resultat, men för mig är det Vapor Speed som är bäst. Riktigt bra längd och spridningen är så liten att jag kunde prickat en korridor med mina bästa slag och de sämsta slagen hade inte varit av fairway på någon sida.

Peter (hcp 20): Man får vara glad att drivern inte är tänkt att ses underifrån, för den rymdskeppsliknande formen där gillar jag då rakt inte. Och över bollen störs jag av Nike-logon. Alla tre modellerna gav hyfsade och ganska likartade resultat, men Vapor Flex hade ett väldigt dovt och underligt ljud. Vapor Pro fick jag ingen riktig fart på, men med Vapor Speed slog jag ovanligt långt och huvudet var mer i min smak. Det här är en av de bästa klubborna jag testat.

Kittad Tycker
Nikes Vapor-serie är drivers som bör kunna få stort genomslag hos köparna – om de vågar prova dem. Vapor Pro och Vapor Speed kan passa för de flesta, under förutsättning att en utprovning ger rätt skaft och inställning. Vapor Flex kanske blir mer svårsåld, med sin udda form, högre pris och mindre förlåtande egenskaper. Men den är definitivt inte ospelbar och har ett härligt dovt ljud för dig som gillar sånt.

Länkar