Kittad för Golf har slagit sig igenom säsongens utrustning och med våra erfarenheter slipper du nöta ned fingrarna till stumpar och förstöra ryggen. Här är vår genomgång av den nya Vapor-serien med järnklubbor från Nike.

Testklubbor
Nike Vapor Pro, 3-PW med DG Pro, S300
Nike Vapor Pro Combo, 3-PW med DG Pro, S300
Nike Vapor Speed, 3-PW med TT Dynalite 105, S300


Allmänt
Nike har med Tiger Woods och Rory McIlroy fått massor av uppmärksamhet i golfvärlden, men kanske inte alltid samma framgångar i shoparna. Med nya Vapor-serien kan det bli andra bullar.

Serien innehåller tre olika järn: Vapor Pro, ett smitt blad som förvisso inte är så svårspelat som det ser ut, men ändå sannolikt inte har någon större kundgrupp i Sverige, Vapor Pro Combo, en hybrid mellan blad och cavity back, som troligen tilltala spelare med lågt singelhandicap och en bit upp, samt Vapor Speed, en distansklubba med ett förvånansvärt skönt ljud, solid bollträff och inte alltför otrevligt utseende (uppifrån iaf).

Alla de tre järnen har fått sweetspot flyttad en liten bit ut mot tån så att den numera är mer i centrum av klubban, till skillnad från traditionella klubbor där den sitter längre in mot hoseln (eftersom många träffar där).

Med det man kallar för en "modern muskel" har klubborna fått lite mer vikt i tån genom en triangelform på baksidan – som man också lyckats utnyttja som designfiness. Det här gör att även Pro och Pro Combo är klart spelbara med lite mer förlåtande egenskaper än man brukar se i den här kategorin.

Vapor Pro
Först ska det sägas att bladklubban Vapor Pro har ett utseende som man antingen gillar lite grann eller inte gillar alls. Älskar det är nog för mycket sagt ens för de mest inbitna Nike-spelarna. Tekniskt sett är det dock en riktigt fullträff.

Utöver den så kallade moderna muskeln är huvudena, smidda i mjukt kolstål, på de längre järnen också en aning större, men med en tunn topplinje som sig bör i den här kategorin. De kortare järnen är mycket kompakta och kräver lite eget självförtroende – de har dock den där skönt smöriga känslan när man träffar i sweet spot.

Träffytan har försetts med så kallad X3X Groove Technology, vilket betyder grooves som sitter tätare och är djupare, vilket ska ge maximal spinn och högre bollflykt. Det gäller dock att ha lite precision, för de smala sulorna ger förvisso god mångsidighet för duktiga spelare, men för oss andra är det kanske lite i tuffaste laget.

Skaften, Dynamic Golds DG Pro (S300) är perfekt på en sån här klubba och förmedlar direkt feedback till händerna. Ett Tour Velvet-grepp har försetts med Nike-logga och den Vapor-gröna färgen Volt.

Vapor Pro Combo
Nikes Pro Combo-klubbor har alltid tilltalat spelare som gärna velat spela blad, men inte riktigt klarat av att scora med dem. Den här midsize-klubban med progressiv huvudstorlek, avfasad framkant och progressiva sulbredder levererar resultat och har ett utseende som man gärna visar upp.

Även här finns den "moderna muskeln" som tillsammans med en fjädrande träffyta ger hög bollhastighet. Förlåtande egenskaper levereras med hålrummet, som i de långa järnen är en kallad RZN Cavity och i de korta järnen en muscle cavity med lite mindre hjälp.

Feedback levereras via samma DG Pro-skaft och Tour Velvet-grepp som Vapor Pro. Träffytan har även likadana X3X-grooves, men topplinjen är dock något bredare. Som progressivt set är de långa järnen också utvecklade för högre bollbana medan de korta järnen har en mer traditionell bollbana.

Vapor Speed
Den tredje järnklubban i nya Vapor-serien är Nike Vapor Speed. Det här är en spelförbättrande klubba som passar spelare med lite högre handicap, men faktiskt säkert kan leta sig ned i bagen hos mer prestigelösa låghandicappare som inte tackar nej till lite hjälp.

Här finns också den så kallade moderna muskeln och X3X-grooves, men det är en helt annan klubba än Pro och Pro Combo, och har faktiskt nästan mer gemensamt med Nikes fairwayklubbor. De kortare järnen är visserligen ganska traditionella spelförbättrande klubbor, med mycket breda sulor och låg tyngdpunkt för att hjälpa till att få upp bollen och ge längd även för spelare med lägre svinghastighet.

De längre järnen, järnsju och uppåt, har däremot ihåliga huvuden fyllda med Nikes RZN-material och förstärkningar i form av så kallade FlyBeams på samma sätt som företagets driviers. I kombinaton med en tunn träffyta ger det här en rejäl skjuts och massor av förlåtande egenskaper.

Ytterligare hjälp levereras i form av ett True Temper Dynalite 105-stålskaft – en halv tum längre än standard – som gör det lätt att få fart på huvudet utan att för den skull offra den distinkta feedbacken.

Numbers
Trackman-siffrorna visar att både Pro och Pro Combo är bra klubbor, med bra höjd och inte särskilt mycket spridning. Det är dock inga monsterlängder och först när Vapor Speed-järnen kommer fram händer det något. En hel klubba längre, med bra höjd och trots lite vingliga svingar relativt raka slag hela tiden.

Omdömen
Johan (hcp 2): Alla modellerna är faktiskt snygga, till och med Speed trots att det är en spelförbättrande klubba. För mig levererade både Pro och Pro Combo fina resultat, särskilt Pro Combo med både bra siffror i trackman och skön känsla på banan. Köpsuget är inte obefintligt!

Micke (hcp 5): Alla järnen fungerade helt OK på rangen och hade en riktigt skön bollträff. Jag tvekade lite innan jag valde att lägga Vapor Speed-järnen i bagen, för jag vill ju vara så där bra att Pro-järnen är för mig. Men nu efter några varv med Speed-järnen så är jag såld. Den breda sulan på de korta järnen ser hemsk ut, men över bollen är det ett helt OK utseende och resultaten talar för sig själva.

Thomas (hcp 6): Nikes elitjärn, Vapor Pro och Vapor Pro Combo är inte så svårspelade som de ger intryck av. Härlig bollbana och skön träff. Pro Combo kan vara Nikes bästa järnklubba hittills. Vapor Speed är en fin klubba för höghandicappare och lär tilltala många spelare.

Christian (hcp 8): Pro är en modern bladklubba som ger ett elakt intryck, men efter den första rena bollträffen är det kärlek i luften. Pro Combo kan vara årets järnklubba för mig. Fantastiskt snygga med rätt hjälp, massor av längd. Standardskaftet ryker dock mot något bättre tror jag. Det ihåliga Vapor Speed-huvudet lär vara bra för spelare med låg svinghastighet medan bättre spelare nog inte får lika mycket boost.

Peter (hcp 20): Pro och Pro Combo är så snygga med neonfärgen och designen. Men jag får inte fart på dem och de ger inte alls den hjälp jag behöver. Speed däremot ger mig massor av längd även om det känns som att det kanske går lite för högt. Testets snyggaste och skönaste järn för höghandicappare – och så himla förlåtande. Kanske hela testets mest positiva överraskning.

Kittad Tycker
Om du tidigare inte vågat prova Nike-järn så är det dags – oavsett vilken modell du väljer. Nikes tekniska innovation är mer än bara säljsnack och designen är spot on. Tycker vi, i alla fall.

Länkar