Jag har haft den här boken på min läslista länge och när jag nu tog en paus från Bosch, Reacher och Mitch Rapp så ångrar jag att jag inte tog tag i den tidigare.

Som golfbok är den ovanligt välskriven och lättläst, med en språkhantering som verkligen tilltalar mig som annars kan bli lite gnällig när det slarvas med språket i fackböcker av olika slag. I en av anekdoterna i boken berättar Markus om hur han på tävling sånär gick runt på 59 slag. Och historien berättas så bra att jag håller tummarna för att sista putten ska gå i – trots att jag redan kände till rundan och visste att det ”bara” skulle bli 60.

Den stora fördelen med den här boken är dock att den inte fokuserar på vinklar, positioner, moment och teknik. Här finns inga generella svingtips där "one size fits all" eller andra dumheter som ofta gör mer skada än nytta. Tvärtom handlar den här boken om det viktigaste som finns i golfen – det som händer mellan öronen när du svingar.

Markus Westerberg, som skrivit boken, är PGA-tränare på Ljunghusens Golfklubb och har dessutom en kandidatexamen i beteendevetenskaplig psykologi. Han kombinerar dessa två kunskapskällor för att hjälpa dig förstå varför du gör det du gör. Ännu viktigare är att han också skriver om hur vi genom att förstå våra tankar och känslor, och acceptera dem för vad de är, också kan förändra och förbättra hur vi spelar golf.

För dig som vill bli bättre är Golfarens Sjätte Sinne ett utmärkt sätt att ge dig själv bra förutsättningar både för att spela bättre golf och för att bli en bättre elev när du ska ta golflektioner. Det är ingen nybörjarbok i den meningen att den inte lär ut några grunder – men det skulle sannolikt spara en golfspelare mycket besvär om han eller hon först läser den här boken innan det är dags att ta upp en golfklubba.

För golfare som har ambitioner med sin golf och vill satsa som elitgolfare och kanske i förlängningen bli proffs är det här en bok som borde vara obligatorisk läsning. Med oändliga träningstimmar och en inneboende talang går det att komma långt – men utan att också ha en förståelse för sitt inre är det stor uppförsbacke till den yppersta eliten.

För egen del var många av de saker som Markus vill förmedla inga direkta nyheter, men det känns ändå tryggt att jag nu – efter att ha läst ut de 242 sidorna – har en bättre förståelse för hur jag ska hantera mina känslor nästa gång jag råkar ha en bra score på gång eller när det känns som att en millimeterstor förändring av greppet känns som att jag håller klubban upp och ned.

Du kan köpa Markus Westerbergs Golfarens Sjätte Sinne på hans hemsida och får ge 399 kronor. Det är sannolikt de mest väl investerade hundralapparna i din golfkarriär.

Länkar