Nyrenoverade Lindner Golf & Wellness Resort i Portals Nous på Mallorca har gjort allt rätt. Man har behållit det som var så bra och bara lagt till nya bra saker. När hotellet meddelade att de skulle stänga för renovering var det inte utan att man funderade på varför. Här var ju jättefint och safarikänslan i lobbyn och "djungelrummen" var hur fin som helst.

Same, same – but different!
Efter drygt tre månaders arbete visade det sig att man följt den klassiska, "Jag har inget emot förändringar bara allt är som det var förut". Att ett stort konferensrum blev tio helt nya rum gjorde ju inget, liksom att den underbara kombinerade lobbyn och sällskapsutrymmet fått in mer dagsljus.

Finliret i restaurangen, med bland annat en ny barsektion dekorerad i "african shabby chic"-stil, gjorde den ännu trevligare än den var innan. Den gamla baren har nu blivit ett kombinerat konferensrum och sällskapsrum där stolar och bord kan städas undan och rummet fungera som en skön plats att hänga om vädret är dåligt eller om man har lust att sitta inne och läsa, spela spel eller bara ta en paus.

Niko, den uppskattade barchefen, var kanske inte helt nöjd med att bli "utkastad", men fick i gengäld ge namn till restaurangen som nu heter Niko's Place. Och han är lika charmig som alltid, och dessutom en hejare på att svänga ihop roliga drinkar när man avnjutit en god middag.

Second breakfast
Men vi går händelserna i förväg. Man tar sig enklast till Lindner Hotel med bil – eller för den som inte orkar köra själv med taxi. Det tar drygt en kvart och för den som flugit fakiren till Palma är det oändligt skönt att sätta sig i skuggan på uteserveringen och äta frukost. Faktum är att de serverar frukost ända till 12 så den flitige kan hinna med även en "second breakfast" om andan faller på.

För att bränna av en del av kalorierna kan man ta några vändor i den stora utomhuspoolen eller i den uppvärmda inomhuspoolen i hotellets uppfräschade spa-avdelning. Lindner erbjuder en del pass i den charmiga utedelen med cabana-känsla och så finns så klart ett välutrustat gym.

Den som inte oroar sig för vikten kan i stället fokusera på det som Lindner gör bäst. Njutning. Efter en lång och lat frukost (eller två) är det härligt att slänga sig i en mjuk skinnsoffa i lobbyn och bara njuta av miljön. Lite jobb på laptopen kombineras med fördel med en titt på de uppstoppade djuren från savannen som pryder väggar och golv. Det är skönt att renoveringen inte förändrat safarikänslan här – den känns verkligen som Lindner Golf Resorts själ.

Ut och svinga
Det är alltid trevligt att ha nära till banan. Och Lindner Golf Resort i Portals Nous kunde inte vara närmare en golfbana. Hål tre, fyra och sju på Real Bendinat spelas alla runt hotellet – och det är så nära att fjärde hålet har fått kortas ned till ett par 3-hål för att inte oförsiktiga utslag ska hamna i hotellets pool!

Hotellet har egen shuttlebuss till klubbhuset och banan är en lite galen layout signerad Hawtree Design. Här finns massor av knixiga och roliga golfhål, några nere i en dal och andra slingrande genom naturskön miljö högt uppe där de också erbjuder utsikt över landskapet och ut mot havet. En rolig detalj är att det går getter på banan – bergsgetter sannolikt eftersom de inte tycks ha några problem att skutta runt i lutningarna – och de små killingarna är makalöst söta.

Den som vågar hala upp drivern och chansa lite kan göra en hel del birdies, men det är klokare att försöka placera sina utslag strategiskt och försöka attackera de små och undulerade greenerna med en wedge eller ett kort järn. Det är också klokt att konsultera banguiden innan man slår eftersom några av hålen kräver lite finurliga spellinjer som inte känns alldeles uppenbara från tee.

Goda viner och ännu godare mat
Som vanlig golfturist hade jag ingen aning om att Mallorca inte bara har många vingårdar utan också en helt egen druva som bara finns just här på ön. Anledningen är en vinpest som förstörde alla vinstockar i början av 1900-talet och man fick helt sonika föra in en ny typ av druva som var mer tålig.

Vi besöker Finca Biniagual som är en familjägd by med eget kapell och vingården Bodega Biniagual. Här gör man bara några få viner, men man gör dem riktigt bra. Godast är i mitt tycke en 2014-tappning med 100 % Mantonegro-druva, men efter en lång eftermiddag med vinprovning börjar alla viner smaka bättre och bättre trots att jag inte är någon vinkille egentligen.

När vi så är tillbaka på hotellet, duschat och klätt om för middagen serverar hotellets kock Martin Schattenberg en samling underbara tapas. Den ena smårätten är bättre än den andra och det är svårt att inte stoppa i sig för mycket av de små chipirones (ungefär som calamari) med lime-majonnäs, citrussaltade havskräftorna med mojo-sås och gudomligt god ibérico-skinka med välsaltade pimiento de padrón.

Barchefen Niko kommer ut och håller oss sällskap, berättar historier om det ena och det andra och häller upp drinkar. Den ena godare än den andra och det går så långt att jag, som annars inte brukar vara svårövertalad, får tacka nej när jag får erbjudande om ännu än spännande gindrink.

Poniente i ny skrud
Föga förvånande blir det lite orolig sömn med magen full av vin och mat, men när solen gryr är det bara att dra på sig golfskorna och rulla iväg till en nygammal bekantskap. T-Golf & Country Club är ett omtag på gamla Poniente, ursprungligen från 1978, alldeles intill Magaluf och med fina vyer mot Sierra de la Tramuntana. Efter att anläggningen blivit lite bedagad tog en tysk affärsman över och gjorde något riktigt klokt. Han ändrade väldigt mycket utan att ändra särskilt mycket.

Det låter skumt, men i stället för att hitta på en massa nymodigheter återgick man till den ursprungliga designern John Harris ursprungliga tankar, men med moderna metoder. Ett flertal nya bevattningsdammar utgör glittrande blickfång och ger vatten nog för att sköta spelytorna som är i ett fantastiskt skick. Några hål längst ned på andra sidan vägen är lite intetsägande, men det förlåter man gärna när så många andra hål är riktiga pärlor!

Inte adjö
"All good things must come to an end", brukar det heta och så även detta besök på Mallorca och fina Lindner Golf & Wellness Resort. Det finns många lyxigare ställen på Mallorca, men frågan är om det finns några mysigare ställen. När jag checkar ut och tackar för mig handlar det därför inte om något adjö utan ett definitivt "på återseende".

För den som gärna vill prova Lindner Golf & Wellness Resort finns ett antal utmärkta golfpaket att välja på – eller varför inte bara boka ett rum, checka in och ta dagen som den kommer. Det finns betydligt sämre sätt att njuta av en solsemester på Mallorca.

Länkar