Idén med Machine Putters är att precisionstillverka komponenter som sedan kombineras för att ge ett utseende som passar dina ögon, en känsla som passar dina händer och ett resultat som passar ditt scorekort. Mannen bakom företaget är Dave Billings, en veteran i golfbranschen som bl.a. samarbetat med nuvarande Nike-klubbutvecklaren Tom Stites, och låg bakom den populära (och enorma) HOG-puttern som många proffs lade i bagen för att den hade så stort motstånd mot vridning.

I Sverige representeras Machine Putters av Jens Ågren på Golfswede, och när han anländer till Halmstad Golfklubb för en utprovning har han bilen fylld med bagar och väskor med putters och komponenter. Det är som en enorm trollerilåda med massor av godsaker.

Utprovningen inleds med en jakt på ungefär rätt form på huvudet och jag vill ha en Anser-liknande modell, men lite bredare, och vi skruvar fram och tillbaka med olika flanges på ett par huvuden tills vi hittat rätt. Min puttrörelse är nästan square to square och ett double bend-skaft som ger en face balance på puttern provas, men ratas till förmån för en extra lång plumbers neck-hosel som ger en mycket liten toe down.

För rätt känsla väljs ett M2-huvud med frästa spår i träffytan, vilket ger en bollträff och ett ljud som gör det till ett rent nöje att putta. Med en lagom bred flange, några tungsten-vikter i huvudet och ett superlätt skaft samt ett midsize-grepp från Pure hittas sedan balansen som ger rätt trygghet på både långa och korta puttar.

Slutligen är det dags att välja rätt färger och jag är svag för rött så jag bestämmer mig för en röd siktlinje och en röd medallion samt ett rött grepp. Det senare fanns tyvärr inte vid leverans, men eftersom Pure-greppen enkelt kan skjutas på och dras av med tryckluft är det inga problem att fixa i efterhand.

Som grädde på moset blir det sedan också ett Art-headcover i skinn med magnetlås. Det är både snyggt och tåligt, och magneterna så kraftiga att man kan sätta in puttern i det och lyfta upp en wedge utan att böja sig ned. Och jag är alltid på jakt efter sätt att slippa böja mig i onödan – vilket är en av anledningarna till varför många mallet-huvuden går bort trots att jag egentligen trivs med dem. Det går ju inte att ta upp bollen med dem ... :)

Efter ett nu ganska stort antal rundor på såväl tröga som snabba greener både i Sverige och utomlands är det inget snack om att utprovningen givit resultat och att den här puttern är rätt för mig. Om du också vill putta bättre kan du boka en egen utprovning på www.golfswede.com. Machine Putters säljs även i shopen på Halmstad Golfklubb.

Uppdatering: Artikeln är en ompublicering och har några år på nacken, men Machine-puttern sitter som gjuten i bagen och levererar fortfarande!

Länkar