Den gröna Epic-familjen kompletteras nu med järnklubbor av modellerna Epic och Epic Pro. Och mycket går igen från GBB Epic-drivern. Inte bara färgsättningen. Även tekniskt bygger Epic-järnen på den så kallade Jailbreak-tekniken meddelar Callaway.

Drömklubbor
Alan Hocknell, Callaways chef för forskning och utveckling har tillsammans med sitt team använt helt nya processer för att ger bättre bollhastighet, längd, förlåtande egenskaper, precision kontroll och känsla.

Hela 70 designers och ingenjörer har jobbat med utvecklingen av Epic-järnen, ett projekt som internt kallades för "Project Alan Irons". Detta anspelar på den instruktion som Dr. Hocknell fick av Callaways VD, Chip Brewer. Han fick helt enkelt i uppdrag att utveckla en "drömklubba", en järnklubba som han själv ville spela med. Kostnaden togs inte med i beräkningen, bara de kvaliteter som man ville få fram. Och järnen blev också episka i alla delar.

Se mer i videoklippet ovan eller i det här klippet där Alan Hocknell berättar mer.

Grunden för de nya Epic-järnen är liksom driver och fairwayklubbor en mycket lätt exo-bur. Det här stärker klubbhuvudet främst i överkant och underkant, vilket gör att den tål stötar mer, genererar högre bollhastighet och därmed ger mer längd och bättre prestanda.

Ny 360-Face Cup
En annan viktig komponent är den nya generationen av 360 Face Cup. Den ultratunna versionen ger hög trampolineffekt i träffen. Det ger högre bollhastighet vid rena träffar och mindre förlust av bollhastighet vid orena träffar.

Varje järnklubba är också injicerad med ett volframpulver som har hög densitet. Detta möjliggör individuell positionering av tyngdpunkten för olika järn Långa järn kan därmed göras lättspelade samtidigt som de korta järnen kan leverera större kontroll.

EPIC Pro-järnklubborna har samma tekniska egenskaper som Epic-järnen, men har ett något mindre klubbhuvud, en tunnare topplinje och mindre offset – alla egenskaper som ska tilltala lite bättre spelare.

Smakar det så kostar det
Epic-järnen finns i J3-PW, AW och SW (höger och vänster) med Rifle Project X LZ 95 (stål) eller UST Mamiya Recoil 760/780 ES (grafit) och Golf Pride New Decade Platinum-grepp. Epic Pro finns i J3-PW och AW (höger och vänster) med Rifle Project X LZ 105 (stål) och Golf Pride New Decade Platinum-grepp. Båda modellerna kan köpas från 16 juni och priset för sju järn är 17999 kronor. Inte billigt, men att döma av hypen som redan uppstått kring dem kanske inte helt svårsålt ändå.

Hybrid också
Utöver Hocknells drömjärnklubbor släpper Callaway också en hybrid i Epic-serien. Med den så kallade Triaxial Carbon Composite-tekniken som Great Big Bertha Epic och Epic Sub Zero har kan toppen på Epic-hybriderna göras otroligt tunn (väger bara fem gram) – tunnast någonsin för Callaway.

Viktbesparingen ger möjlighet till omfördelning som ger kraftigt ökat motstånd mot vridning och lägre tyngdpunkt. Detta gör Epic-hybriderna kraftfulla, förlåtande, pricksäkra och lättspelade.

Med 455 Forged Hyper Speed Face Cup Technology och samma MIM-process (Metal Injection Moulded) som i Epic-järnen produceras ytterligare längd och förlåtande egenskaper.

Epic-hybriderna finns som 2H (18°), 3H (20°), 4H (23°) och 5H (26°) för både höger- och vänsterspelare. Standardskaftet är UST:s nya jonpläterade Recoil 760/780 ES, som är framtaget för att ge känsla, längd och precision. Greppet är ett Golf Pride New Decade Platinum och du kan köpa även hybriderna den 16 juni. Priset är 3299 kronor per styck.

Lyssna på Callaway Talks om hybriderna och järnen här.

Länkar