När Micke Sinclair gjorde sin utprovning med William Monier i WM Golfshop på Bråvikens Golfklubb kom han dit med en redan utprovad driver som han gillade, men inte riktigt kände gav honom allt han tyckte att han borde kunna få ut. TaylorMade-utprovningen började med att han slog med sin egen driver och då hade ett snitt på strax under 100 mph i klubbhastighet och alldeles för mycket spinn. Han snittade 196 meter carry och hade en relativt stor spridning med flera högersläpp.

Det är tydligt att Micke behöver få ned spinntalet för att få bättre utdelning på sin sving, sade William Monier.

Redan tidigt i processen identifierade William ett Fujikura Pro 53 som ett bra skaft för Micke och det lätta skaftet passade hans mjuka och följsamma sving. Det gav mer fart och bra känsla, men både med M5- och M6-huvudet i 10,5 grader loft fick Micke inte riktigt rätt spinn så William bytte till huvuden med 9 grader loft, uppskruvat till 9,75 grader.

Med hjälp av höghastighetskamerorna i launch monitorn GC Quad kunde William till sist tweaka M5:ans stora inställningsmöjligheter så att den gav i det närmaste fantastiska resultat, med mycket liten spridning och riktigt bra längd (se bildgalleriet ovan). Efter ännu ett gäng bollar blev det till slut ändå M6 som gav Micke stabilare värden och ungefär samma längd och spridning som M5.

Micke var själv förvånad efteråt. Det var ett fascinerande resultat: mer längd OCH mindre spridning, utan att öka svinghastigheten, sade han.

Speed Injected Twist Face
En av anledningarna till att TaylorMade M5 och M6 ger så mycket bollhastighet är att de är de enda klubborna som kan garantera maximal trampolineffekt. Hurdå, tänker du kanske? Svaret är enkelt och stavas Speed Injected Twist Face.

Det här är den stora nyheten från TaylorMade i år och handlar om att driverköpare länge deltagit i ett så kallat fartlotteri. Eftersom drivers måste uppfylla reglerna för maximal trampolineffekt ser alla tillverkare till att huvudena tillverkas med en viss marginal. Det betyder att många drivers har en lägre trampolineffekt än vad de egentligen skulle kunna ha.

TaylorMade löser detta med en teknik där man tillverkar alla M5- och M6-huvuden med en högre trampolineffekt än vad som egentligen är tillåtet enligt golfreglerna. Genom en avancerad process injiceras sedan ett harts genom två röda Tuning Ports långt ned mot tån och hälen så att trampolineffekten hamnar exakt på gränsen. Det betyder att om du köper en M5 eller M6 kan du vara helt säker på att ingen annan driver har högre trampolineffekt!

Mer teknik
TaylorMade bjuder såklart på mer teknik än så. Twist Face-tekniken som rätar ut dina slag på tån och hälen finns kvar liksom designtemat, även om M5 och M6 har fått en mattsvart topp i kolfiberkomposit samt en lite tunnare tvåfärgad design. Hammerhead 2.0-spåret i sulan ger en massiv sweetspot och ökar både bollhastighet och de förlåtande egenskaperna.

M6:an har en justerbar Loft Sleeve för ändring av loft och lie samt nya, lätta kolfiberkompositpaneler i sulan som gjort att mer massa kunnat omfördelas till en aerodynamisk så kallad Inertia Generator. Detta är en "klack" som väger hela 46 gram och ger stort motstånd mot vridning samtidigt som den sänker tyngdpunkten – vilket tillsammans ger mer förlåtande egenskaper, högre utgångsvinkel och mindre spinn.

M5 är klubban med större justeringsmöjligheter i form av både Loft Sleeve och nya Inverted T-Track. Här finns två flyttbara tiogramsvikter som kan öka motståndet mot vridning (ge mer förlåtande egenskaper) samt finjustera utgångsförhållanden (högt/lågt och vänster/höger) och spinnegenskaper. På det här viset kan en M5-driver helt anpassas till spelarens önskemål. Om du behöver en klubba med mindre spinn kan du få ett lägre spinntal med en M5 än med en M6. Dessutom kan du naturligtvis ställa om klubban om din sving förändras.

Länkar