Det är inget snack om att TaylorMades drivers är heta på touren. Ett tecken är att av de 18 Nike-spelare som blev kontraktslösa när bolaget lade ned sin utrustningstillverkning har hela 15 stycken valt att spela TaylorMade-woods. Utan att få betalt! Mest högprofilerade är kanske Rory och Tiger, som båda lagt både driver och fairwayklubbor från TaylorMade i bagen.

Det är dock dags att byta dem för nu kommer 2017-modeller som är ännu hetare, går ännu längre, är ännu mer förlåtande och är ännu snyggare (nåja, det är kanske inte alla som tycker det, men jag har fått se och klämma på dem och gillar dem skarpt).

M1 Driver
M1 lanserades i september 2015 och var då en riktigt "big thing", med sin topp i kolfiberkomposit och justeringsmöjligheter via ett T-Track System i sulan för att spelaren skulle kunna finjustera utgångsförhållanden, spinntal och skruv. Den var mycket hypad och sålde bra, trots att det fanns en del kritik mot ljudet och att den inte var så förlåtande.

Nya 2017 M1 har åtgärdat båda de punkterna. Den ser större ut intill bollen, vilket åstadkommits med mer 43 procent mer kolfiberkomposit, även i sulan som flyttats in. Man har också använt lättare titan kallad 9-1-1 och därmed sparat vikt som använts för ett mer aerodynamiskt T-Track-system med 27 gram flyttbara vikter (två gram mer än förra M1) varav 12 gram finns i ett längsgående spår som förlängts med 12,7 mm (19 % längre) för större justeringsmöjlighet. Den främre vikten ger möjlighet att justera draw/fade-tendens på över 20 meter.

Nytt för 2017 är också en M1 440, en aningen mindre driver med snygg form, men inte alls lika förlåtande och därför sannolikt ingen storsäljare.

Båda M1-modellerna har en ny aluminium-sleeve som ger justering plus/minus två grader och man erbjuder ett mycket stort antal skaft utan extra kostnad. De tre standardskaften är Fujikura XLR8 Pro 56 (hög utgångsvinkel), MRC Kuro Kage Silver Dual Core TiNi 60 (medelhög utgångsvinkel) och det tuffa och mycket lågspinnande Project X HZRDUS Yellow 65 (låg utgångsvinkel).

Den 27 januari kan du köpa M1 för hela 5699 kronor (mycket teknik och hög dollarkurs) och den finns i fyra olika loft: 8,5°, 9,5°, 10,5° och 12°. M1 440 driver (endast för högerspelare) finns i tre loft: 8,5°, 9,5° och 10,5°.

Jag fick chansen att slå den här drivern en hel del idag och ljudet var behagligare och den funkade hyfsat trots att jag inte är någon kung på att slå drivar. Provade det tuffa, lågspinnande HZRDUS-skaftet, men det var inget för mig, ens med 10,5° loft. Kuro Kage-skaftet var däremot bra även om jag gärna haft det i 70-gramsmodellen som tyvärr inte var tillgängligt idag.

M1 Fairway och hybrid
TaylorMades längsta och mest justerbara fairwayklubba har i 2017-modellen försetts med samma lätta kolfiberkomposit i sex skikt som drivern. Nytt är att spåret för justering nu är längre bak i huvudet, vilket tillsammans med en ny Speed Pocket gör den både lång och mer förlåtande.

Även M1 Fairway kan justeras plus/minus två grader med den lättare sleeven i aluminium (som enligt TaylorMade är bra för hemmafixare som vill värma bort skaftet och sätta i något annat). Samma datum gäller och priset är 3299 kronor med loftalternativen 15° (3), 17° (3HL) och 19° (5).

Som väntat är det här en riktig kanon, både med och utan pegg. Höga och långa slag som gör att man kanske kan spara pengarna man tänkt lägga på en driver ...

M1-hybriden som ingår i familjen är tyvärr helsvart och har en hög tå. Formen påminner om gamla TaylorMade-hybrider men det är en tekniskt avancerad klubba med ett eget justeringsspår med 27-gramsvikt och möjlighet att öka/minska loftet med 1,5 grader. Erbjuds som 17° (2), 19° (3), 21° (4) och 24° (5), och kostar 2799 kronor.

M1-järnklubbor
Ett helt nytt tillskott i M-familjen är nya M1-järnklubbor, som är ett svar på de önskemål som kommits om en klubba med lite mindre huvud, smalare topp och mindre offset än M1. Det är en skön klubba som inte ser helt oäven ut, även om den inte lär tilltala de som vill ha en järnklubba med mer traditionellt utseende.

En tungsten-vikt och avancerad konstruktion med bland annat Speed Pocket ger hög bollhastighet, hög utgångsvinkel och massor av längd. Face Slots ger också mycket förlåtande egenskaper, främst ute mot tån och lågt - där de flesta orena träffar sitter.

M1-järnen kostar 9799 kronor för sju klubbor med stålskaft (True Temper XP95), 12199 med grafitskaft (MRC Kuro Kage Silver). Du kan få M1-järn från järntre till sandwedge.

Även M2 kommer i nya 2017-versioner. Läs mer om det här.

 

Länkar